hvornår-får-baby-tænder

Hvad er et tandfrembrud?Et tandfrembrud er helt enkelt, når en mælketand bryder gennem gummerne. Denne proces kan give lette smerter. Processen kan resultere i ”pylrethed”, når babyens tænder vokser frem. I ugerne inden en mælketand bryder frem, kan I ofte se en lille bleg bule på barnets gumme.Jeres barn kan i forbindelse med tandfrembrud være lidt pylret, gummerne vil være irriterede og klø, og barnet savler ofte meget. “Rød hale” kan forekomme, og barnet kan evt. have feber et par dage. Høj feber skyldes ikke tandfrembrud og må ikke “undskyldes” hermed. Det kan være en god idé at anskaffe en bidering, da de fleste børn godt kan lide at bide i noget “hårdt”. Læg ikke sut eller bidering i fryseren, da isafkølede ting kan skade barnets gummer. I kan også massere gummerne med en finger eller med en blød babytandbørste. På den måde vænner barnet sig til tandbørsten og husker den som noget rart, når tænderne skal børstes. 

Hvornår får baby tænder? 

Det er forskelligt fra barn til barn, hvornår mælketænderne bryder frem. Nogle babyer får tænder, når de bare er få måneder gamle, mens andre babyer først får tænder i en senere alder. De fleste oplever dog, at baby får de første tænder i undermunden i en alder af 6-8 måneder.Tændernes frembrud løber i de fleste tilfælde fra 6 måneder til ca. 2,5 år. Mælketændernes vækst er først helt færdig, når barnet når 3-4 års alderen, da hele rodnettet skal vokse sig færdigt. De første tænder der bryder frem er som regel tænderne i undermunden.baby-tænder

Tegn på at en baby er ved at få tænder 

Der er flere tegn, du kan være opmærksom på, når din baby når alderen for tandfrembrud. Du kan blandt andet lægge mærke til følgende tegn på, at din baby er ved at få tænder: • Hvid bule på gummen: I ugerne op til tandfrembrud vil I ofte kunne se en lille bleg bule, der hvor mælketanden bryder frem. Gummerne kløer, og din baby kan være irritabel og desuden savle meget.


 • Øget tendens til savl: Babyer savler – men ved tandfrembrud kan der være øget tendens til savl som tegn på, at tænderne er ved at bryde frem.


 • Din baby vil gerne bide i hårde genstande: Endnu et tegn på at babyer er ved at få tænder, er når de gerne vil bide i hårde ting.


 • Forstyrret søvn: Har din baby et ændret søvnmønster, kan der være en sammenhæng med tandfrembrud.


 • Min baby har feber – kan det hænge sammen med tandfrembrud? Tandfrembrud kan give let feber et par dage, men høj feber skyldes ikke nye tænder.


 • Mindre bloddråber ved gummerne: Når babyens tænder bryder frem gennem gummen, kan der forekomme mindre bloddråber.


Gode råd til at hjælpe din baby gennem tandfrembruddetDer er flere gode råd, der kan mindske smerte og irritation hos din baby, når tænderne er ved at bryde frem. Herunder lister vi en række gode råd, der kan hjælpe med at berolige din baby ved tandfrembrud: • Masér din babys gummer med en ren finger eller en blød tandbørste til babyer.


 • Giv dit barn en kold bidering at tygge på


 • Giv dit barn en kold, ren vaskeklud at tygge på.
tandbørstning-på-babyer

Hvornår skal baby børste tænder?Når babyer først har fået tænder, er det også vigtigt at passe tænderne ved tandbørstning. Det kan være smart at starte et tandbørstningsritual fra starten, så din baby vender sig til at få børstet tænder.Ved tandbørstning af babyens tænder bør man benytte en blød tandbørste, der er beregnet til babyer. Der skal blot meget lidt tandpasta på tandbørsten – det der svarer til barnets lillefingernegl. Zendium børnetandpasta fra 0-5 år passer til formålet, og indeholder mindre end fluor tandpasta til voksne, smagen er ekstra mild og tilpasset den følsomme barnemund. Desuden er fluorkoncentrationen lavere og dermed tilpasset barnets behov samt det faktum, at babyer sluger mere end halvdelen af den tandpasta, man anvender.Referencer 1. Hvad er et tandfrembrud?: https://tpfrb.dk/mine-forste-taender/
 2. Hvornår får baby tænder?: https://tpobro.dk/behandlinger/bornenes-taender/
 3. Tegn på at en baby er ved at få tænder: https://tpobro.dk/behandlinger/bornenes-taender/
 4. Gode råd, der hjælper baby gennem tandfrembrud: https://tpobro.dk/behandlinger/bornenes-taender/
 5. Tandbørstning på babyer: https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/mave-og-tarm/sygdomme/taender/tandpleje-hos-boern/
Back to top