Vores forældre præger os utrolig meget, lige fra vores øjenfarve til de ting, vi kan eller ikke bryder os om. Men de giver os også noget andet, der kan forme vores liv: et unikt samfund af gavnlige bakterier.

Når du vænner dig til tanken om, at bakterier udretter gode ting, så er det da en fin tanke, at vi alle sammen har hvert vores eget unikke samfund af mikrober. Bakterier udfører vigtige opgaver, og uden dem ville vi ikke være så sunde, som vi er i dag. Så hvordan udvikler disse individuelle økosystemer sig til at begynde med, og hvad betyder det for vores fremtidige helbred?

Vores bakterier er med os fra fødslen

Udforskning af mikrobielt liv er stadig kun i sin vorden, men nylige studier har kastet en hel del lys på, hvordan vi udvikler vores eget sæt bittesmå organismer. Forskere mener, at vi får en af vores allerførste mikrobielle doser ved fødslen. Alle ved, at en fødsel er en rodet affære, men det er først nu ved at gå op for os, hvad det betyder. Aktuel forskning antyder, at fødselsprocessen er med til at overføre morens eget samfund af bakterier til hendes barn som en lille, men vigtig arv. Denne overførsel fortsætter gennem amningen – tilstedeværelsen af oligosakkarider i menneskets brystmælk var længe et mysterium, da spædbørn ikke selv er i stand til at fordøje disse komplekse kulhydrater. Men oligosakkariderne giver næring til en type bakterier i babyens tarme, som kan nedbryde dem og derefter være med til at forsyne barnet med næring.

Ved treårsalderen har vi udviklet et allerede komplekst bakterielt økosystem.

Bakterier vokser op sammen med os

Gennem hele barndommen fortsætter vi denne rodede proces med at akkumulere, indsamle bakterier (både gode og dårlige) fra forskellige genstande, de mennesker, vi omgås, og vores naturlige miljø. Faktisk mener man, at en af de nævneværdige forskelle i bakteriesammensætningen i det gennemsnitlige vestlige menneske sammenlignet med traditionelle samfund ligger i den svindende kollektive børneopdragelse. Frem for at babyen kommer i berøring med mange forskellige omsorgspersoner i landsbyen, opdrages børn i vestlige samfund almindeligvis af blot én eller to forældre. Nogle forskere mener, at dette, kombineret med en øget sterilitet i vores omgivelser, også er skyld i en reduceret mangfoldighed i vores mikrobielle gods.

Det andet, hemmelige genom

Ved treårsalderen har vi udviklet et allerede komplekst bakterielt økosystem, og dette unikke mikrobiom bliver hos os hele livet igennem og ændres og tilpasser sig, når omstændighederne kræver det. Det giver os et helt unikt sæt bakterier, som måske endda er mere personligt end vores fingeraftryk – hvilket er blevet kendt som vores ’andet genom’. For cirka 10 år siden lykkedes det forskerne at sekventere det humane genom, det fulde sæt af DNA-kodning, som definerer alt menneskeligt liv. Det indvarslede en ny æra af medicin baseret på forståelsen af de individuelle budskaber fra vores celler. Sidenhen har opmærksomheden rettet sig imod vores bakteriers genom – det vil sige den samling DNA, som hver af vores celler indeholder. Forskere på The Human Microbiome Project mener, at dette også kan have indflydelse på vores helbred. Et menneskes kost, livsstil og opvækst er kortlagt i det menneskes bakterier, og efterhånden som vi bliver bedre til at afkode, hvad de forskellige variationer betyder, håber forskerne på, at vi kan lave en reverse engineering af nogle af deres positive effekter. Mange forskere beskriver det som en potentiel revolution inden for individualiseret medicin.

Boost din unikke blanding af bakterier

Selv om din unikke blanding af bakterier udvikles sammen med dig fra fødslen, er det ikke umuligt at ændre bakteriebalancen i din krop med tiden. Det er efterhånden en helt almindelig antagelse, at vi kan øge de gode bakterier i vores tarme ved hjælp af bestemte fødevarer. Hvad mundens sundhed angår, kan samfundet af bakterier i vores mund få en hjælpende hånd med gode bakteriefremmende tandpastaer som Zendium. Idet visse eksperter argumenterer, at bakterier på kroppen kan være afgørende for mange af de helbredsspørgsmål, der er endemiske i de vestlige lande, kan det at passe på vores bakterier blive en stadig vigtigere del af et sundt liv i fremtiden. Rent intuitivt giver det i hvert fald mening: Hvis vi passer på denne umådelige og komplekse bakterielle gave, passer den forhåbentlig på os.

Back to top