after i munden

AFTER I MUNDEN

Vidste du, at mere end én ud af ti mennesker verden over bekymrer sig om after?* Når først du forstår, hvad after skyldes og ved, hvordan du håndterer ubehaget ved dem, er der ingen grund til bekymring. Fortsæt, og få mere at vide om after.

Hvad er en afte?

En afte defineres som et åbent sår på huden inde i din mund (også kaldet slimhinden). De dannes ofte som en reaktion på et traume (for eksempel hvis du bider dig i kinden) eller indvendige forandringer (såsom stress eller ængstelse). Prikken er som regel rund eller oval, hvid eller grå og omgivet af en rød kant. After kan variere både i størrelse og varighed – de kan være flere uger om at hele. Man kan have mere end én ad gangen, og de varierer næsten altid i farve, facon og placering. De findes som regel på indersiden af dine læber, kinder eller tunge, og de smitter ikke. Det er vigtigt at huske, at after for det meste ikke er noget at bekymre sig om. After kan gøre det ubehageligt at spise, drikke og børste tænder, men de heler som regel af sig selv. Den smerte, der umiddelbart opstår som følge af, at du har et åbent sår i munden, bør gå over i løbet af et par dage og være helt forsvundet i løbet af en uge eller to

Hvad skyldes after?

Hvad skyldes after? Der er en lange række årsager til after, der kan gøre sig gældende i dit tilfælde. Nogle af de mest almindelige faktorer omfatter:

  • hvis du bider dig indvendig i munden
  • traume som følge af en skarp kant på en tand eller eksempelvis en bøjle
  • svækket naturligt forsvar i munden på grund af bakteriel ubalance
  • stress og sygdom
  • syreholdige fødevarer: appelsiner, citroner, æbler eller tomater, for eksempel
  • krydret mad som karry eller chili
  • vitamin- eller mineralmangel
  • visse typer medicin: spørg på apoteket
  • hvis du bruger en tandbørste med hårde børstehår.

Selv om de er almindeligt forekommende og generelt harmløse, kan after også gøre ondt og være foruroligende. Første skridt ved håndteringen af dem er ganske enkelt at være mere opmærksom på ovenstående faktorer og bide mærke i eventuelle mønstre, som resulterer i ofte tilbagevendende udbrud. Tal med din læge eller tandlæge, hvis du har mere specifikke spørgsmål: der kan du få professionel vejledning, som passer til din medicinske historie.

AFTER: GODE RÅD OG VEJLEDNING

Mange af de metoder, du kan anvende derhjemme for at fremskynde helingsprocessen, er også rigtig gode til at forebygge after.

Sådan forebygger du after og fremskynder helingsprocessen

Problemer med after kan løses ved at:

bruge en tandbørste med bløde børstehår og et lille, afrundet hoved som er udviklet til at være skånsomt mod det følsomme væv i munden

vælge en mild tandpasta specielt udviklet til følsomme munde, som ikke indeholder skummemidlet SLS (sodium lauryl sulphate, på dansk natriumlaurylsulfat), som Zendium

undgå krydrede og syreholdige fødevarer

bruge en tandpasta eller et mundskyl, som kan booste mundens gode bakterier og forbedre mikroflorabalancen, som Zendium

tage receptfri smertestillende piller eller sugetabletter med bedøvende ingredienser for at lindre smerten

tage receptpligtige steroider for at mindske smerte og hævelse. Du bør spørge lægen eller på apoteket, før du tager medicin, og du skal overholde doseringen og undlade at blande forskellige slags medicin.

En af de bedste måder at bekæmpe after på er at forhindre dem i at opstå i det hele taget. Der er flere forskellige måder at forhindre after i at opstå, lige fra at mindske dit stressniveau til at undgå den irritation, der opstår, når du tygger tyggegummi. Mange af de metoder, du kan anvende derhjemme for at fremskynde helingsprocessen, er også rigtig gode til at forebygge after. En god mundplejerutine – med en tandbørste med bløde børstehår og en mild tandpasta – og at undgå fødevarer, som irriterer munden, kan være med til at passe din mund og holde after i skak. Ikke to munde er ens, men med en lille smule tid og opmærksomhed er det muligt at finde ud af, hvordan du håndterer din sundhed og din livsstil, så du kan finde en behandling af dine blister i munden, som fungerer for dig. Zendium indeholder ikke skummemidler, men i stedet indeholder den milde ingredienser, som ikke irriterer det følsomme væv i din mund. Den indeholder også naturlige enzymer og proteiner, som allerede er til stede i din mund. Så hver gang, du børster tænder, booster den mundens gode bakterier, mens den reducerer de dårlige bakterier og beskytter munden naturligt imod tandproblemer som after.

Hvis du vil vide mere om after, og hvordan du forbedrer mundens sundhed, kan du klikke her.

*Baseret på en undersøgelse, hvor 28.974 mennesker fra 13 lande verden over blev spurgt om deres mundhygiejne. Dette udsnit er repræsentativt for mere end halvdelen af jordens befolkning. Undersøgelse udført af TNS i 2014-2015.

Anbefalingerne i denne artikel gør det ikke ud for en lægelig vurdering, de er udelukkende tilgængelige til oplysningsformål. Vi anbefaler, at du opsøger din tandlæge, hvis du oplever nogen af de nævnte symptomer.