undgå dårlig ånde

Dårlig ånde -  sådan undgår du det

God mundhygiejne, regelmæssige besøg hos tandlægen og klassiske remedier som mundskyl og tyggegummi forhindrer eller forbedrer typisk dårlig ånde. Men for at komme den dårlige ånde til livs er det vigtigt at forstå, hvorfor du overhovedet får den. Du kan derfor læse mere om de mange årsager til dårlig ånde her på siden.

Hvad er dårlig ånde?

Dårlig ånde er en ubehagelig lugt fra munden, som er til gene for mange mennesker. Op mod 50 procent af de personer, som bliver spurgt, om de har dårlig ånde, fortæller, at de har oplevet perioder, hvor de har været generet af problemer med dårlig ånde. Heller ikke kronisk dårlig ånde er en sjældenhed. Har du problemer med dårlig ånde, er du dermed langt fra den eneste.

Hvad skyldes dårlig ånde?

Der kan være mange forskellige årsager til, at du får dårlig ånde. I de fleste tilfælde skal årsagen til dårlig ånde dog findes i munden - generel mundhygiejne, betændelse i tandkød, tørhed i munden og indtag af særlige madvarer kan være en af årsagerne.

Nedenfor kan du læse mere om de mest almindelige årsager til dårlig ånde.

Dårlig mundhygiejne

Den hyppigste årsag til dårlig ånde er dårlig mundhygiejne.

Sørger du ikke for at holde dine tænder og din mundhule ren, vil bakterier sætte sig langs tandkødet. Sker det, kan bakterierne nedbryde de organiske bestanddele af madresterne, hvilket danner ildelugtende svovlbrinteforbindelser, som medfører dårlig ånde.

Betændelse i tandkødet

Tandkødsbetændelse kan medføre dårlig ånde. Af den grund anbefales jævnlig tandrensning. Ligeledes kan især unge mennesker opleve at have dårlig ånde i forbindelse med betændelse omkring en frembrydende visdomstand. Dette skyldes, at renhold af frembrydende visdomstænder er vanskelig – både på grund af tandens placering bagest i munden, men også fordi tanden ved frembrud er dækket af en slimhinde.

Diæter

Diæter kan forårsage dårlig ånde, da du spiser mindre end normalt, hvilket ændrer sammensætningen af bakterier i munden. Derudover kan nedbrydningen af fedtdepoter medføre en ændring i din åndes lugt.

Sygdomme

Der findes flere forskellige sygdomme, som kan forårsage dårlig ånde. Dette gælder eksempelvis sygdomme i næse, mund, mave og svælg.

Eksempel: har du en nyresygdom (uræmi), kan du opleve, at din udånding lugter svagt af urin.

Madvarer og andre nydelsesmidler

Dårlig ånde kan skyldes madvarer du har spist. Det gælder for eksempel madvarer som hvidløg, mælkeprodukter og fedtholdig mad, som ofte kan medføre dårlig ånde.

Tørhed i munden

Tørhed i munden kan også medføre dårlig ånde. Tørheden kan skyldes flere ting, som f.eks. indtagelse af medicin, eller at du trækker vejret gennem munden fremfor næsen.

Tørhed i munden kan også opstå i forbindelse med strålebehandling af kræft i hoved- og halsregionen, da det påvirker spytkirtlerne, og nedsætter spytproduktionen.

Proteser

Med tiden kan folk med proteser opleve at få dårlig ånde. Dette sker, hvis proteserne ikke rengøres ordentlig, og madrester får lov at blive siddende.

dårlig ånde

Dårlig ånde: hvad gør jeg?

Der findes flere forskellige metoder til at modvirke dårlig ånde. Regelmæssig tandbørstning, brug af en tungeskraber, mundskyl, en særlig tandpasta mod dårlig ånde og regelmæssige tandlægebesøg kan være gode redskaber, der kan hjælpe dig med at mindske den dårlige ånde.

Vi har samlet de mest væsentlige, som du kan læse i de følgende afsnit.

God mundhygiejne

En af de vigtigste metoder til at undgå dårlig ånde, er ved at have en god mundhygiejne. Dette opnår du ved at børste dine tænder regelmæssigt og ordentligt. Derudover er det vigtigt, at du regelmæssigt bruger tandtråd, så du får fjernet belægningerne mellem tænderne. Du kan også vælge at bruge en tungeskraber eller en ekstra blød tandbørste til at rengøre tungefurer med.

Er du i tvivl, om du rengør dine tænder ordentligt? Spørg din tandlæge om hjælp næste gang du har en tid. Din tandlæge er ekspert i, hvordan du bruger de forskellige redskaber hensigtsmæssigt.

Regelmæssige besøg hos tandlægen

For at undgå dårlig ånde er det ligeledes en god idé at gå til tandlægen regelmæssigt, og få undersøgt tænder og mundhule.

Midler der kan mindske dårlig ånde

Har du problemer med dårlig ånde, er det først og fremmest vigtigt, at du finder ud af, hvad den dårlige ånde skyldes. Behandlingen går nemlig ud på at finde og fjerne årsagen til dårlig ånde. Har du dårlig ånde, er der dog visse midler, du kan tage i brug for at mindske den. Dog er det vigtigt, du er opmærksom på, at det ikke er løsningen på længere sigt.

Mundskyl

Dårlig ånde kan også bekæmpes med mundskyl. Dette skal dog ske i kombination med regelmæssig tandbørstning, tandtråd og tungeskraber, som nævnt før.

Der findes antibakterielle mundskyl i håndkøb – men de bør kun anvendes kortvarigt efter kirurgi, da langvarig brug kan skabe resistens. Du kan desuden sagtens anvende Zendium Mundskyl dagligt som et supplement til god mundhygiejne.

Tyggegummi

Tyggegummi kan benyttes i forbindelse med dårlig ånde til at friske munden op. Tyggegummi er også med til at øge produktionen af spyt i munden, hvilket kan være med til at forbedre den dårlige ånde.

Gør du brug af tyggegummi, skal du vælge et præparat, som er sukkerfrit for at mindske risikoen for huller i tænderne.

Tandpasta

Har du tendens til dårlig ånde, kan du også benytte dig af Zendium Extra Fresh tandpasta. Zendium Extra Fresh er udviklet til at give frisk ånde og har en kraftigere mintsmag. I samspil med Zendiums unikke sammensætning af proteiner og enzymer, hjælper Zendium Extra Fresh med at neutralisere de bakterier, der giver dårlig ånde.

Fakta om dårlig Ånde

På fagsprog kaldes dårlig ånde for ”halitosis” eller ”fortor ex ore”, hvilket betyder `stank fra munden´.

Dårlig ånde rammer både mænd og kvinder i alle aldre.

De fleste mennesker døjer med ”morgenånde”. Dette skyldes en mindsket spytsekretion, som ændrer bakteriefloraen i munden.

Undersøgelser viser, at dårlig ånde stadig anses for at være et tabubelagt emne, som folk har svært ved at tale om.

Anbefalingerne i denne artikel gør det ikke ud for en lægelig vurdering, de er udelukkende tilgængelige til oplysningsformål. Vi anbefaler, at du opsøger din tandlæge, hvis du oplever nogen af de nævnte symptomer.