Tandtråd

Derfor skal du bruge tandtråd

Hvorfor er det vigtigt at bruge tandtråd?

 Tandtråd er – ligesom tandbørstning – en vigtig del af den daglige pleje af tænderne. Langt de fleste ved, at to daglige tandbørstninger hjælper med at holde tandsygdomme på afstand. Men ikke alle ved, at tandtråd er lige så vigtig at bruge i kampen mod fx caries og tandkødsbetændelse.

Selvom du børster dine tænder grundigt to gange dagligt, vil tandbørsten kun rense tændernes overflader delvist. For tandbørsten kan ikke nå ind mellem tænderne. Hvis du vil være sikker på at al plak og belægning fjernes, er det nødvendigt at bruge tandtråd hver dag.

Hvilken tandtråd er bedst?

Der findes flere typer tandtråd. Der er tandtråd med voks og tandtråd uden voks. Tandtråd findes også i en flad ”tape” udgave og i en rund udgave. Desuden findes der tandtråd specielt udviklet til rensning af særligt vanskelige tandmellemrum. Fx i forbindelse med implantater.

Vokset tandtråd er ofte nemmest at bruge da den ikke så let trævler. Særligt hvis der er tale om meget tætsiddende tænder, hvor det ofte kan være en udfordring at få tandtråden ned mellem tænderne på en skånsom måde.

Bruger du tandtråd korrekt, vil alle typer sikre dig rene tænder.

Hvordan skal jeg bruge tandtråd?

Når du bruger tandtråd, er det vigtigt, at du gør det på den rigtige måde, så du skåner dit tandkød og renser i dybden.

Her er 5 tips, når du skal bruge tandtråd:

  1. Brug en rigelig længde tandtråd, så du har nok til alle mellemrummene. Ca. 40 cm plejer at være tilstrækkeligt.
  2. Snør tandtråden et par gange rundt om hver pegefinger og brug tommelfingrene til at få et godt tag på tandtråden.
  3. Før forsigtigt tandtråden ned i mellemrummet i små rokkende bevægelser, så du undgår at ramme hårdt ned i tandkødet.
  4. Når tandtråden er nede ved tandkødet, skal du følge den enkelte tands runding ned til tandkødsranden. Du skal rense tandkødsranden med let hånd, så langt du kan komme, uden at der er modstand. Gentag et par gange.
  5. Husk at rense begge tandsider i samme mellemrum.
Tandtråd

Er du i tvivl, om du bruger tandtråd korrekt, kan du altid få vejledning af din tandlæge

Tandtråd - før eller efter tandbørstning?

Det vigtigste er, at du bruger tandtråd – det kan både være før eller efter din tandbørstning. Fordelen ved at gøre det efter din tandbørstning er dog, at du har rester af fluortandpastaen i munden. Når du herefter vælger at rense mellem dine tænder, vil fluoren også virke mellem tænderne og give ekstra beskyttelse mod huller i tænderne. Alternativt kan du også vælge at købe tandtråd, der indeholder fluor.

Vores bedste råd er dog, at du vælger et tidspunkt på dagen, hvor du har god tid til at komme rundt i hele munden med tandtråden – uanset om du vælger at gøre det i forbindelse med din tandbørstning eller på et andet tidspunkt i løbet af dagen.

Hvorfor bløder det, når jeg bruger tandtråd?

Hvis du lige er begyndt at bruge tandtråd, er det ganske naturligt, at dit tandkød reagerer med let blødning de første par dage. Men fortsætter blødningen kan det dog være tegn på, at du bruger tandtråden forkert og skader dit tandkød.

Søg altid råd og vejledning hos din tandlæge, hvis du oplever blødninger eller hævelse i tandkødet.

Alternativer til tandtråd

Tandtråd er et af de mest anvendte og velkendte hjælpemidler. Og med god grund. Tandtråd er effektiv, fordi den kan nå ned mellem tænderne, uanset hvor tæt de sidder på hinanden. Men der findes mange andre hjælpemidler, der kan sikre rene mellemrum.

Tandstikker

Tandstikker er særligt egnet for dig, som har store mellemrum mellem tænderne. Mange synes også, at tandstikker er nemmere at bruge end tandtråd. Fordelen ved tandstikker er, at du masserer tandkødet let – hvilket bidrager til et sundt tandkød. Desuden er tandstikker egnet for alle, der gerne vil rense deres tænder efter et måltid.

Interdentalbørste

Interdentalbørsten er bedre kendt under navnet mellemrumsbørste. Det er en slags tandstik med en masse fine børster, der effektivt kan rense i mellemrum. Børsten kan fås i alle størrelser. De fleste bruger to forskellige størrelser mellemrumsbørster - én tykkelse til kindtænderne, hvor der ofte er mere plads mellem tænderne. Og en mindre tykkelse til fortænderne, der sidder tættere.

Softpicks

Softpicks fungerer ligesom en mellemrumsbørste. I stedet for små børstehår har en softpick derimod bløde gummibørster. De kan også fås i flere størrelser, så de effektivt kan rense dine mellemrum uanset tandmellemrummets størrelse.

Det er meget individuelt, hvilken metode der er mest effektiv for dig. Det er en god idé at spørge din tandlæge til råds, hvis du er i tvivl om, hvordan du bedst renser mellemrummet mellem dine tænder.

Anbefalingerne i denne artikel gør det ikke ud for en lægelig vurdering, de er udelukkende tilgængelige til oplysningsformål. Vi anbefaler, at du opsøger din tandlæge, hvis du oplever nogen af de nævnte symptomer.