Zendium image

Miniatureverdenen inde i din mund

Hvor bakterier styrer showet.

Vi plejer ikke at opfatte vores mund som et hjem, men for milliarder af bittesmå små mikroorganismer er det basalt set det, de er. Dine læber, din tunge og indersiden af dine kinder er et mangfoldigt nærmiljø af bittesmå bakterier, som lykkeligt lever deres liv og på mange måder hjælper os med at leve vores.Hvis du tænker over det, er det ikke så overraskende, at munden er et godt hjem for disse små baciller. Der er varmt og fugtigt – et ideelt sted for bakterier at vokse. Men før du forsøger at skille dig af med noget, der lyder som en rigtig ubehagelig mundfuld, så bare tag det roligt: De er helt normale. Alle har dem, og alle har brug for dem. Eller i hvert fald nogle af dem.

De skadelige og de gode

Der findes mere end 700 typer bakterier i munden – og med så stor variation kan det ikke undgås, at der både er helte og skurke imellem. De mundbakterier, vi opfatter som ’dårlige’ bakterier er hele tiden til stede, også i sunde munde, men de holdes i skak med tilstedeværelsen af de gode bakterier. En god balance mellem de to er med til at holde vores tænder og tandkød sunde.

Biofilm og andre overflader i munden kan påvirkes af det, der foregår i munden.

Hjem, kære hjem

Så hvor gemmer alle disse bakterier sig? Mikroorganismer spreder sig ud over alle de forskellige overflader i munden: tungen, tænderne, indersiden af læberne og tandkødet. Forskellige typer lever endda forskellige steder. Nogle elsker at gemme sig i huller, andre holder mere af tungen. Det hænger delvist sammen med de forskellige væsker, der er tilgængelige i forskellige dele af munden, som for eksempel de forskellige proteiner og andre næringsstoffer i dit spyt. Det hænger også sammen med, hvad der er for nogle overflader. Tænder er i særlig grad en favorit. Faktisk, så er de en ret unik del af kroppen, idet de udgør vores eneste materiale, som ikke fælder. Alle andre overflader (tænk på huden, neglene og håret) fælder hele tiden små dele af sig selv. Men fordi tænderne er en del af et anderledes miljø, udgør de det perfekte sted, hvor bakterier kan leve uforstyrret. De mikroorganismer, som dækker tænderne, skaber det, som vi kalder en ’biofilm’ – en slags kæmpemæssige boligblokke for mundens bakterier.

Bakterier i munden

En lillebitte verden i balance

Biofilm og andre overflader i munden kan påvirkes af det, der foregår i munden – og det ændrer så balancen mellem dårlige og gode bakterier. Et hvilket som helst større indgreb hos tandlægen kan virke forstyrrende på mundens normale mikroflora, og det samme gælder tandproteser og bøjler. Det, som vi indtager, kan også have stor indflydelse på det mikrobielle miljø. Sukkerholdige fødevarer, syreholdige drikke (selv de sukkerfri varianter) og rygning kan alle sammen ændre dette miljø i munden, hvilket potentielt gør det sværere for de gode bakterier at overleve og afholde de dårlige bakterier fra at trives.

Resultatet er, at det er en smule mere indviklet at opretholde god mundhygiejne, end vi før har troet. Frem for at udrydde alle bakterier er det bedre at arbejde på at understøtte et sundt miljø i munden og opretholde naturens balance. Zendium-tandpasta arbejder side om side med naturen for at skabe et godt hjem til de gode bakterier, mens man blidt skiller sig af med de dårlige.

For mange mikrobiologer er det fremtiden inden for videnskab og medicin at forstå og øve positiv indflydelse på bakterier. Nogle enkle greb for at passe på dem, du har i din mund, er et godt sted at starte.

Anbefalingerne i denne artikel gør det ikke ud for en lægelig vurdering, de er udelukkende tilgængelige til oplysningsformål. Vi anbefaler, at du opsøger din tandlæge, hvis du oplever nogen af de nævnte symptomer.