Zendium image

Du er kun
10 % menneske

... og resten? Bakterier. Hils på de 100 milliarder venner, du ikke kender. Når først vi forstår, at der er et kæmpemæssigt, komplekst økosystem af mikroorganismer, der støtter os, Den usynlige verden i vores mund er truet, er det værd at lære dem lidt bedre at kende.

Hvordan kommer bakterier ind i vores system? Hvor mange er der egentlig? Og hvor længe har de eksisteret? Her er nogle forskellige fakta om vores skønne bakterier:

For det første, så har bakterier og mennesker kendt hinanden i lang tid. Fem hundrede millioner år, faktisk. Til trods for, at vi først nu er ved at blive klar over hele denne mikrobielle verden, så har vores små venner kendt til os i meget, meget længere tid. Forskere mener, at bakterier har levet side om side med større livsformer i over 500 millioner år. Så de har haft masser af tid til at finpudse deres sundhedsfremmende aktiviteter som at bekæmpe giftstoffer og generere energi.

Faktum nummer to: De er en hel del flere end os. Rigtig mange flere, endda. Man mener, at for hver menneskecelle findes der op til 10 bakterieceller. Det vil sige, at vi i bund og grund er 90 % bakterier og 10 % menneske. En lille smule overvældende, ikk’? Og det er endnu en grund til at være god ved dem.

Hvis der er så mange af dem, hvor er de så henne? Jo, disse mikroorganismer lever op til deres navn: De er ret mikroskopiske og alt for små til, at man kan se dem med det blotte øje. Men hvis du alligevel var i stand til at se dem, så ville du kunne se den største koncentration i dine tarme og den næststørste i din mund. Man mener, at der findes mere end 700 forskellige typer mikroorganismer alene på din tunge, dine læber, dine kinder og i din hals.

Denne mangfoldige blanding har en anden ganske særlig betydning. Vores sammensætning af bakterier er lige så unikt som et fingeraftryk – man mener, at man i fremtiden ganske enkelt kan identificere et menneske ved at se på dets samfund af bakterier. Allerede nu er det muligt at analysere en prøve og finde ud af, hvordan din egen personlige blanding af bakterier er sat sammen . Og det er jo fint, hvis du har brug for at sammenligne dine prevotella med dine helicobacter pylori ...

Et sidste faktum: Hvis du lavede sådan en bakterieanalyse i din mund – dette vigtige bakteriecentrum – ville blot én milliliter spyt give hele 100.000.000 mikroorganismer. Med det store tal taget i betragtning er det ikke så sært, at de små fætre kan have så stor indflydelse på vores helbred. Heldigvis er der nogle forskellige måder, man kan passe på dette samfund. Zendium er med til at udvinde visse næringsstoffer, der ellers ville være utilgængelige for mundens bakterier, så munden kan holde sig selv ren og opretholde en sund balance. Hvis du vil prøve det selv, så tag vores 14-ugers-test. Forskning visser, at blot 14 ugers brug af Zendium kan ændre mønsteret af mikroorganismer i din mund for at sikre en god balance af bakterier i dit unikke orale mikrobiom.

Gode mundbakterier

Forskere mener, at bakterier har levet side om side med større livsformer i over 500 millioner år.

Anbefalingerne i denne artikel gør det ikke ud for en lægelig vurdering, de er udelukkende tilgængelige til oplysningsformål. Vi anbefaler, at du opsøger din tandlæge, hvis du oplever nogen af de nævnte symptomer.