Zendium image

Mundbakterierne,
der gør os til os

Vores forældre præger os utrolig meget, lige fra vores øjenfarve til de ting, vi kan eller ikke bryder os om. Men de giver os også noget andet, der kan forme vores liv: et unikt samfund af gavnlige bakterier.

Når du vænner dig til tanken om, at bakterier udretter gode ting, så er det da en fin tanke, at vi alle sammen har hvert vores eget unikke samfund af mikrober. Bakterier udfører vigtige opgaver, og uden dem ville vi ikke være så sunde, som vi er i dag. Så hvordan udvikler disse individuelle økosystemer sig til at begynde med, og hvad betyder det for vores fremtidige helbred?

Vores bakterier er med os fra fødslen

Udforskning af mikrobielt liv er stadig kun i sin vorden, men nylige studier har kastet en hel del lys på, hvordan vi udvikler vores eget sæt bittesmå organismer. Forskere mener, at vi får en af vores allerførste mikrobielle doser ved fødslen. Alle ved, at en fødsel er en rodet affære, men det er først nu ved at gå op for os, hvad det betyder. Aktuel forskning antyder, at fødselsprocessen er med til at overføre morens eget samfund af bakterier til hendes barn som en lille, men vigtig arv. Denne overførsel fortsætter gennem amningen – tilstedeværelsen af oligosakkarider i menneskets brystmælk var længe et mysterium, da spædbørn ikke selv er i stand til at fordøje disse komplekse kulhydrater. Men oligosakkariderne giver næring til en type bakterier i babyens tarme, som kan nedbryde dem og derefter være med til at forsyne barnet med næring.

Gode mundbakterier

Anbefalingerne i denne artikel gør det ikke ud for en lægelig vurdering, de er udelukkende tilgængelige til oplysningsformål. Vi anbefaler, at du opsøger din tandlæge, hvis du oplever nogen af de nævnte symptomer.