Zendium image

Sådan gør du ved tilbagevendende blister

 

After i munden er relativt almindeligt forekommende og kan som regel behandles derhjemme, men de kan også være irriterende, især hvis de er ofte tilbagevendende. I denne artikel forklarer vi grundprincipperne for, hvad after egentlig er, hvordan du finder ud af, om du har én, de væsentligste behandlinger af blister og hvad du skal gøre, hvis dine blister er ofte tilbagevendende.

Hvad skyldes after?

De er også kendt som blister i munden og er små kraterlignende pletter på indersiden af munden, på tungen eller på læberne. Hvis de er ofte tilbagevendende, kan det skylde én af følgende faktorer:

 • Visse fødevarer: hvede, chokolade, citronsyre, krydret mad eller meget varm mad
 • Irritation fra fremmedlegemer i munden som tandproteser eller bøjler, der ikke sidder, som de skal
 • Hormonelle forandringer, fx under menstruation eller graviditet
 • Hvis man kommer til at bide sig i tungen eller kinden
 • Hvis man bruger tandpasta, der indeholder natriumlaurylsulfat
 • Stress
tilbagevendene blister

Tilbagevendende after

Tilbagevendende blister kan komme igen med jævne mellemrum, og ikke nødvendigvis på samme sted. Pas din mundplejerutine omhyggeligt og tænk over, hvad du spiser, så finder du måske årsagen til, at blisterne bliver ved med at komme igen. Hvis de bliver ved med at komme igen, er det sikkert bedst at rådføre dig med din læge eller tandlæge, da de kan skyldes et underliggende helbredsproblem, som for eksempel:

 • virusinfektioner som forkølelsessår eller skoldkopper
 • jernmangel
 • mangel på vitamin B12
 • Crohns sygdom
 • cøliaki
 • svækket immunsystem som resultat af HIV eller lupus
 • reaktiv gigt

De kan også skyldes medicin som betablokkere, ikke-steroide anti-inflammatoriske midler eller behandlinger som kemoterapi eller strålebehandling.

Hvis blister varer i mere end tre uger, er særligt røde/smertefulde/store eller bliver ved med at komme igen, er det værd at få en lægelig vurdering.

Sådan behandler du blister hurtigt

Blister er for det meste harmløse og kræver ingen særlig behandling. Undgå ting, som kan irritere området (grov mad eller tandbørste), og vent ganske enkelt på, at det går over. Hvis blister imidlertid varer i mere end tre uger, er særligt røde/smertefulde/store eller bliver ved med at komme igen (det vil sige tilbagevendende udbrud af blister), er det værd at få en lægelig vurdering.

Her er nogle forskellige ting, som du kan prøve derhjemme for at lindre eventuelle smerter og irritation fra after eller blister:

 1.  Smør dem med en beskyttende gel, som du kan få anbefalet på apoteket
 2.  Hvis du spiser eller drikker noget koldt eller frossent, eller hvis du lægger is på direkte, kan du bedøve området og mindske smerten og måske endda betændelsen.
 3.  Undgå fødevarer, der kan irritere de angrebne områder i din mund: Fødevarer med en ujævn overflade, som brød med sprød skorpe eller chips kan være problematiske, det samme gælder en mundfuld af noget krydret, meget varmt eller syreholdigt
 4.  Brug en tandbørste med bløde børstehår for at undgå at skade mundens væv
 5.  Brug en mild tandpasta, som fremmer mundens gode bakterier og ikke indeholder natriumlaurylsulfat
 6.  Det er svært at blive af med blister i en fart, men du kan være med til at sørge for, at de ikke kommer igen ved hjælp af en god mundhygiejne, hvor du børster tænder to gange om dagen samt tandtråd og et antibakterielt mundskyl. Læs mere i vores artikel, om hvordan du reducerer blister. « Læs mere» .

Dette er vores bedste tips, men de kan ikke erstatte et besøg hos lægen eller tandlægen. Hvis du er den mindste smule i tvivl, bør du ganske enkelt gå til lægen eller tandlægen for at få yderligere vejledning.

Anbefalingerne i denne artikel gør det ikke ud for en lægelig vurdering, de er udelukkende tilgængelige til oplysningsformål. Vi anbefaler, at du opsøger din tandlæge, hvis du oplever nogen af de nævnte symptomer.