BELÆGNING PÅ TUNGEN:HVAD KAN DU GØRE VED DET?

Belægning på tungen:hvad kan du gøre ved det?

 

En hvid eller gullig belægning på tungen er meget almindeligt og udbredt hos mange. Der kan være flere årsager til, at der opstår en belægning på din tunge. Her på siden kan du læse om de mest almindelige årsager og få gode råd til at fjerne belægningen.

Hvorfor får du belægninger på tungen?

Belægninger på tungen kan som nævnt skyldes flere årsager. Her kan du læse de mest almindelig årsager:

Ophobelse af døde hudceller

En hyppig årsag til en hvid eller gullig belægning på tungen er, at der ophober sig døde hudceller på tungen. Det er derfor på mange måder almindeligt, at de fleste oplever en belægning på tungen.

Dehydrering

En anden årsag til belægningerne kan være dehydrering. For lavt væskeindtag kan nemlig vise sig som en belægning på tungen. Vær derfor opmærksom på, om du får nok væske, hvis du oplever de nævnte belægninger.

Rygning

Endnu en årsag til hvide eller gule belægninger er rygning. Som med så mange andre ting påvirker rygning mundens miljø – og det kan altså vise sig som belægninger på tungen.

Svampeinfektion

En anden og mere sjælden årsag til at du måske oplever belægninger på tungen kan være en svampeinfektion. Mistænker du, at du har en svampeinfektion på tungen? Så kan du læse meget mere om svamp på tungen her.

Belægning på tungen

Hvis belægningerne på din tunge bliver ekstra tykke og tiltagende, bør du altid kontakt din tandlæge.

Hvad kan du gøre ved belægninger på tungen?

Børst din tunge

En af de bedste måder at fjerne belægninger på tungen er ved at skrabe dem af - enten med en tandbørste eller med en tungeskraber. Nogle tandbørster har små gummidutter på bagsiden til formålet, men du kan også forsigtigt bruge en almindelig tandbørste på tungen. En tungeskraber er lavet til formålet og kan også være en god løsning, hvis du er plaget af belægningerne. Du bør skrabe din tunge dagligt, hvis du ønsker, at belægninger bliver væk.

Hvis du har en svampeinfektion, kan du ikke fjerne belægningerne på ovennævnte måde. Du bør derimod søge tandlæge eller læge for at komme infektionen til livs.

Oprethold en sund mundhygiejne

For at undgå belægninger på tunge i størst muligt omfang, bør du opretholde en sund mundhygiejne. Det kan både forhindre store ophobninger af belængning på din tunge, men det kan også forhindre mange andre tand- eller tandkødssygdomme.

Anbefalingerne i denne artikel gør det ikke ud for en lægelig vurdering, de er udelukkende tilgængelige til oplysningsformål. Vi anbefaler, at du opsøger din tandlæge, hvis du oplever nogen af de nævnte symptomer.