snus tandkød

Hvordan påvirker snus dit

Tandkød og dine tænder?

Flere danskere er begyndt at bruge snus. Kigger man på tandhygiejne og sundhed, har snus dog nogle sideeffekter, der kan have konsekvenser for mundens sundhed. Her på siden kan du læse om, hvordan brug af snus påvirker særligt dit tandkød, men også dine tænder. Du kan også finde noget grundlæggende information om snus og dets påvirkning på din sundhed.

Hvad gør snus ved dit tandkød?

Snus irriterer mundslimhinden. Herved danner mundslimhinden en form for hård hud, der viser sig som hvide plamager, der hvor snus er i kontakt med tandkød og mundhule.

Snus påvirker også særligt tandkødet omkring tænderne. Det påvirker tandkødet i en sådan grad, at tandkødet omkring tænderne trækker sig tilbage, så tænderne bliver ”længere”.

Udover at skade tandkødet, kan brug af snus også skade dine tænder. Det ses især ved misfarvninger af tænderne.

Anbefalingerne i denne artikel gør det ikke ud for en lægelig vurdering, de er udelukkende tilgængelige til oplysningsformål. Vi anbefaler, at du opsøger din tandlæge, hvis du oplever nogen af de nævnte symptomer.

snus tandkød

Snus kan give varige skader på tandkød og tænder

Hvor alvorlige er konsekvenserne af snus på tænder og tandkød?

Konsekvenserne for tænder og tandkød ved brug af snus kan være store. De hvide plamager der opstår i mundhulen ved brug af snus kan forsvinde, hvis du stopper med at bruge snus. Når tænderne har trukket sig tilbage er det dog ikke muligt at tænderne går tilbage til normal igen – heller ikke hvis du stopper med brug af snus. Det giver altså varige skader på dit tandkød at bruge snus.

For at begrænse skaderne på tænde og tandkød anbefales det naturligvis at stoppe med at bruge snus. Hvis ikke du vælger at stoppe med snus, kan du også mindske skaderne til en hvis grad ved at skære ned på forbruget af snus og undgå at placere snus samme sted i munden hver gang.

Fakta om snus

Udover at påvirke dine tænder og dit tandkød påvirker snus også din grundlæggende sundhed. Snus er blandt andet kræftfremkaldende. Brug af snus kan særligt forbindes til kræft i bugspytkirtlen og spiserøret.

Snus er også afhængighedsdannende, da det indeholder nikotin, og det kan for mange være svært at slippe af med afhængigheden.

Det er ulovligt at sælge snus i Danmark, men det betyder ikke, at danskere ikke har adgang til snus. Det er nemlig lovligt at importere snus til eget privat forbrug fra eksempelvis Sverige.

Anbefalingerne i denne artikel gør det ikke ud for en lægelig vurdering, de er udelukkende tilgængelige til oplysningsformål. Vi anbefaler, at du opsøger din tandlæge, hvis du oplever nogen af de nævnte symptomer.