
SVAMP PÅ TUNGEN: HVAD ER DET, OG HVORDAN BEHANDLES DET?
Svamp på tungen smitter ikke og kan se meget forskelligt ud: Hvide afskrabelige belægninger, som sjældent er forbundet med symptomer eller røde forandringer i mundslimhinden. Sidstnævnte er ofte forbundet med sviende og brændende symptomer, hvor især stærk mad og drikke kan genere. Hvis svampeinfektionen ikke behandles og bliver kronisk, kan den udvikle sig og vil ofte vise sig som hvide ikke-afskrabelige områder, der sjældent giver symptomer.
Hvorfor får man svamp på tungen?
Antibiotikabehandling for infektioner i kroppen er en af de hyppigste årsager til svamp på tungen, da antibiotika dræber bakterierne i munden, men ikke svampene. Nedsat immunforsvar, vitaminmangel, blodmangel og almen sygdom som fx sukkersyge øger også risikoen for svamp på tungen og mundhulesvamp generelt.
Forhold i munden kan desuden fremme svampenes vækstvilkår: Rygning, nedsat spytmængde, anden mundslimhindesygdom, brug af proteser, dårlig mund- og/eller protesehygiejne, stort indtag af søde sager og sodavand samt lokalpåvirkning af medicin. Du kan læse her, hvordan svamp på tungen opstår, helbredes, og hvordan du kan forebygge det.
Svamp på tungen: symptomer du skal holde øje med
Der er mange tegn og symptomer på, at du er ved at få svamp på tungen. I startfasen kan det være vanskeligt at mærke eller se symptomerne. Når svamp på tungen forværres, kan du opleve følgende tegn og symptomer:
- Hvide belægninger på tungen og indersiden af kinderne
- Smerter i munden
- Der kan være sprækker i mundvigene
- Nedsat smagssans
- Ubehagelig brændende fornemmelse i mund og svælg

Hvornår skal du søge tandlæge?
Det er vigtigt at overholde sine regelmæssige tandeftersyn, selvom du ikke mærker nogle former for smerter i munden. Oplever du nogle af symptomerne nævnt ovenfor, bør du se din tandlæge eller læge hurtigst muligt.
Hvordan forebygger du svamp på tungen
Hvordan forebygges og behandles mundhulesvamp? Du kan selv mindske risikoen for mundhulesvamp ved at følge nedenstående råd og bede din tandlæge om at vejlede og instruere dig i disse.
- Oprethold en god mundhygiejne
- Stop med at ryge, hvis du ryger
- Stimuler spytproduktionen, hvis du har for lidt spyt
- Nedsæt dit indtag af sukker, hvis du har et stort indtag af søde sager og sodavand
- Skyl munden med vand og spyt ud efter eventuel brug af inhalationsbinyrebark-spray mod astma.
For at opnå en god mundplejerutine, kan du prøve Zendium Biogum-tandpasta udviklet specielt til mennesker, som har tandkødsproblemer. Den indeholder de samme enzymer og proteiner som munden, inklusive laktoferrin, et protein, der er kendt for sine lindrende egenskaber. Ved hver børstning giver det ekstra styrke til at bekæmpe årsager til blødning og inflammation i tandkødet, og hermed også til at bekæmpe paradentose.
Anbefalingerne i denne artikel gør det ikke ud for en lægelig vurdering, de er udelukkende tilgængelige til oplysningsformål. Vi anbefaler, at du opsøger din tandlæge, hvis du oplever nogen af de nævnte symptomer.
AddThis is disabled because of cookie consent