Zendium image

Patienter med følsomme mundslimhinder

 

Hjælp til patienter med følsomme mundslimhinder

Når patienter tænker på at holde deres mund sund, overvejer de ofte kun tænderne og glemmer deres tandkød og det bløde væv. Derudover er det bløde væv sårbart, og nogle mennesker kan være følsomme overfor visse tandpastaer såsom dem med natrium lauryl sulfat (SLS). Hvis dette fører til dårlig mundhygiejne, kan det efterlade patienterne sårbare overfor tandkødsproblemer.

Tandlæger kan opfordre disse patienter til at følge en gavnlig mundhygiejnerutine. En tandpasta med en formel som er mild, men samtidigt effektivt forebygger tandkødsproblemer eller karies, kan være et vigtigt skridt for patienter, som synes tandbørstning er ubehageligt.

Hvilke patienter kan synes, at tandbørstning er ubehageligt?

Patienter med følsomme mundslimhinder kan få gavn af en mildere tilgang, som gør tandbørstning mere behagelig. Disse patienter inkluderer ofte personer med blister*1 , tør mund*2, gennemgået kirugisk indgreb*3 eller er børn.

  • Blister påvirker flere end 1 ud af 5 personer, og er mere udprægede hos børn, personer med bøjle samt personer med stress. Personer med blister kan opleve, at deres mund bliver mere følsom overfor bestemte fødevarer, drikkevarer eller tandpastaer med SLS.
  • En tør mund er en almindelig tilstand især hos ældre patienter eller dem, som er stressede eller deprimerede. Personer, der tager medicin, som for eksempel er antidepressiv, vanddrivende, mod højt blodtryk eller antihistaminer er også tilbøjelige til at lide af tør mund, da spytproduktionen kan blive forandret. Spyt er afgørende for tændernes og tandkødets sundhed, da det indeholder naturlige antibakterielle enzymer og proteiner, som holder skadelige bakterier i skak. Personer med tør mund danner mindre spyt, hvilket kan forstyrre den naturlige balance i det orale mikrobiom og føre til tandkødsproblemer eller karies.
  • Børn har flere smagsløg end voksne,*4 og derfor kan de være følsomme over for stærk smag og kan synes, at stærkt smagende eller kraftigt skummende tandpastaer er ubehagelige. Børn er også disponeret for after,*5 hvilket gør deres følsomme munde mere sensitive
  • Personer, der gennemgår kemoterapi, kan også opleve tør mund som en følge af behandlingen.
Barn der børster sine tænder

Det er klinisk bevist, a Zendium er mildere* overfor mundens bløde væv

Zendium er en mild, SLS-fri fluortandpasta, som giver en blid beskyttelse ved at booste mundens naturlige forsvar, og det er bevist, at den forbedrer tandkødssundheden.

I stedet for SLS indeholder den en mild, lavskummemiddel stereath-30, som respekterer mundens bløde væv, og hjælper med at beskytte epitellagets integritet. Det er klinisk bevist, at Zendiums formel er mildere*<sup>6</sup> overfor mundens bløde væv sammenlignet med en tandpasta, som indeholder SLS. Den har også et mildt smagsniveau. Dette gør Zendium velegnet til personer med blister, tør mund eller børn.

*Sammenlignet med en almindelig tandpasta med SLS, på blødt væv, 30 minutter efter brug.  Klinisk bevist, Storbritannien 2016, n=30.

1. Slebioda Z, et al. Postepy Dermatol Alergol 2013; 30:96–102;

2. Jensen JL & Barkvoll P. Ann N Y Acad Sci 1998; 842:156–162;

3. Kvam E, et al. Community Dent Oral Epidemiol 1987; 15:104–107;

4. Segovia C, et al. Brain Res Dev Brain Res 2002; 138:135–146

5. Majorana A, et al. Oral Surg Oral Med Oral Pathol Oral Radiol Endod 2010; 110:e13–18.

6. Green A et al. JDent 80 (2019) S33-S39