Zendium image

After under graviditeten

Med graviditet følger der mange fysiske forandringer, men vi tænker ikke så ofte på, hvad det betyder for munden. En af graviditetens oversete sidevirkninger er after – små, hævede prikker, som indimellem kaldes blister. De opstår på tungen, læberne eller i kinderne og kan forårsage smerte og irritation. For at du måske bedre kan forstå, hvorfor det sker, og hvad du kan gøre, har vi sammensat nogle grundprincipper om blister under graviditeten.

Blister under graviditeten: hvorfor får man dem? 

Der sker en række ting i din krop, som gør dig mere modtagelig over for blister/after under graviditeten.

  1. Hormonelle forandringer: Graviditeten genererer nogle hormonelle forandringer, som kan have indflydelse på, hvordan kroppen reagerer på giftstoffer og endda blodtilstrømningen til tandkødsvævet. Dette gør kvinder mere tilbøjelige til at få mundproblemer.
  2. Vitaminmangel: Der er en række fødevarer, der kan forårsage blister, som chokolade, hvede og citrusfrugter. Dog findes der under graviditeten endnu en mulig årsag, der hænger sammen med kosten, nemlig vitaminmangel. Der foregår så mange ting i din krop i denne tid, så det er ret nemt at få for lidt. Prøv især at sørge for at få tilstrækkelige mængder B12, folinsyre og zink.
  3. Stress: Graviditeten kan være en stressende tid. Du skal håndtere en masse fysiske forandringer, samtidig med at du skal forberede dig på den lille ny og passe alle dine sædvanlige forpligtelser. En gang imellem reagerer kroppen fysisk på stress, og et af symptomerne kan være after under graviditeten.
  4. Ustabilt immunsystem: After under graviditeten er ikke nødvendigvis tegn på et svækket immunsystem, hvilket er normalt på dette stadie, de kan også være tegn på en virusinfektion eller andre årsager til after.
blister under graviditet

Sådan gør du, hvis du får en afte under graviditeten

Hvis du har inspiceret din mund, læber og tunge og fundet en afte under graviditeten, er der nogle forskellige ting, du kan gøre. Først er det vigtigt at sørge for, at du følger en god mundplejerutine. Det omfatter tandbørstning med en klinisk gennemprøvet tandpasta som Zendium mindst to gange om dagen og brugen af tandtråd og mundskyl. Hvis din tandbørste irriterer dit tandkød eller det angrebne område, kan du prøve en børste med blødere børstehår og gå langsomt frem. Du kan også købe et middel til at smøre på aften for at lindre smerten – spørg på apoteket. Det er også vigtigt at undgå fødevarer, der kan forårsage blister eller irritere dem yderligere. Blister går som regel i sig selv, men hvis de gør meget ondt, ser betændte ud, varer længere end tre uger eller bliver ved med at komme igen, så gå til lægen eller tandlægen og få professionel vejledning.

Der sker en række ting i din krop, som gør dig mere modtagelig over for blister/after under graviditeten.

Referencer

Anbefalingerne i denne artikel gør det ikke ud for en lægelig vurdering, de er udelukkende tilgængelige til oplysningsformål. Vi anbefaler, at du opsøger din tandlæge, hvis du oplever nogen af de nævnte symptomer.