Zendium image

Svamp i munden hos babyer:

Hvad er det og hvordan behandles det?

Svamp i munden hos babyer – ofte kaldet trøske – skyldes en infektion fra svampen candida albicans. Lettere svampeinfektioner i babyens mund forsvinder ofte af sig selv i løbet af få dage, hvorimod mere omfattende infektioner skal behandles. Svamp i munden hos babyer er ofte en uskyldig infektion. Nogle babyer mærker ikke smerter ved infektionen mens andre babyer kan have ondt og svært ved at spise.

Årsager til svamp i munden hos babyer
Svamp i munden hos babyer og børn kan skyldes flere årsager. De hyppigste årsager til trøske hos babyer og børn skyldes følgende:

Baby kan være smittet ved fødslen:
En af årsagerne til svamp i munden hos babyer kan opstå, hvis barnet er blevet smittet ved fødslen, hvis moderen har en svampeinfektion i skeden.

Ikke færdigudviklet immunsystem:
Svamp i munden ses ofte hos spædbørn. Dette skyldes, at spædbørns immunsystem ikke er færdigudviklet, hvilket gør dem mere udsatte for infektioner som svamp i munden.

Ubalanceret mundflora:
Endnu en årsag til svamp i munden hos babyer er, at barnet endnu ikke har opbygget en balanceret mundflora, der kan bekæmpe svamp i munden.

Anden sygdom eller antibiotika:
Anden sygdom kan svække dit barns modstandskraft overfor infektioner, hvilket ligeledes øger risikoen for svamp i munden. Får dit barn antibiotika, kan dette også øge risikoen for svamp i mundhulen.

Svamp i munden hos babyer:  symptomer du skal holde øje med

Symptomerne på svampeinfektion i munden hos babyer viser sig på forskellige måder. Herunder er listet de hyppigste symptomer på svamp i munden hos babyer:

Hvide belægninger på tunge, gane eller kinder:
Har dit barn hvide belægninger på tunge, i ganen eller indvendigt på kinderne, kan dette være et symptom på svamp i munden. Hvide belægninger kan dog også skyldes mælkerester. Mælkerester er dog lettere at skylle eller skrabe af end svamp i munden. Er du i tvivl om dit barn har svamp i munden bør du søge tandlæge eller læge.

Baby har svært ved at spise eller sutte:
Endnu et symptom på trøske eller svamp i munden er, hvis dit barn har svært ved eller ondt ved spisning.

Infektion på mors brystvorter:
Oplever du som mor røde og ømme brystvorter samt sviende smerte kan dette skyldes at dit barn har svamp i munden, der er overført til brystvorterne.

Svampeinfektion i bleområdet:
Har din baby røde plamager i bleområdet, kan dette også skyldes, at svampen i munden har bredt sig fra munden via tarmkanalen til bleområdet hos dit barn.

Zendium Microflora

Det kan du selv gøre for at forebygge og behandle svamp i munden hos baby

Der er flere ting, du kan gøre for at forebygge og behandle lettere svampeinfektioner i dit barns mund.

Det er vigtigt, at opretholde en sund mundhygiejne hos dit barn. På denne måde kan du både forebygge men også behandle lettere svampeinfektioner i dit barns mund. I forbindelse med et måltid kan du efterfølgende rense dit barns mund med danskvand. Væd en vatpind eller engangsvaskeklud med danskvand og forsøg at skrabe belægningerne i munden af.

Foruden mundhygiejne kan du også skolde dit barns sutter, sutteflaske eller suttebrik, hvis du benytter sådan en. På denne måde undgår du, at infektionen spreder eller udvikler sig. Derudover er det vigtigt at vaske hænderne omhyggeligt efter behandling af infektionen.

Behandling af svamp i munden hos babyer

Udover ovenstående kan svamp i munden hos babyer også behandles medicinsk. Hvis svampeinfektionen er mere omfattende eller ikke forsvinder, bør du opsøge læge, der kan give dit barn en recept på et svampedræbende middel. Til spædbørn fås et middel der enten smørres på det berørte område eller drikkes. Til børn over 4 måneder fås en gel til behandling af svamp i munden. Når barnet behandles, er det vigtigt også at behandle moderens brystvorter, da disse også kan være smittet med svampeinfektionen.

Læs mere om svamp i munden hos voksne her.

Anbefalingerne i denne artikel gør det ikke ud for en lægelig vurdering, de er udelukkende tilgængelige til oplysningsformål. Vi anbefaler, at du opsøger din tandlæge, hvis du oplever nogen af de nævnte symptomer.