Zendium image

Tips til behandling af blister hos børn og spædbørn

 

After og blister hos børn og spædbørn kan være ubehagelige. Disse små sår på indersiden af munden, læberne eller tungen kan ofte forårsage smerte og irritation, hvilket ikke er sjovt for hverken barn eller forælder. I denne artikel gør vi rede for, hvordan man kan forebygge after hos børn og spædbørn, inklusive masser af praktiske tips og gode råd.

Blister hos spædbørn og børn: hvad er de almindeligste årsager?

Der er mange forskellige årsager til, at børn og spædbørn får blister eller after. Hos voksne og unge kan det skyldes fyldninger eller bøjler, men det er ikke så relevant for de mindste. I stedet skal årsagerne til after hos børn eller spædbørn måske findes i hård mad, eller at de selv kommer til at bide sig i tungen eller i kinden. Indimellem kan de også skyldes ting, der er sværere at identificere, såsom:

 • Stress
 • Visse fødevarer (hos nogle mennesker kan det være chokolade, ost eller hvede)
 • Brugen af tandpasta med kemikaliet natriumlaurylsulfat
 • Bakterieinfektioner

Hvordan ser blister hos børn og spædbørn egentlig ud?

Der er nogle vigtige tegn, som kan hjælpe dig med at genkende blister og after. Hvis du mistænker, at dit barn lider af dem, så sæt dig ned og undersøg barnets mund, tunge og læber. Brug en kraftig lommelygte, hvis du har sådan en ved hånden, men pas på, at du ikke skinner barnet i øjnene. Kig så efter:

 • Enkeltstående, hævede prikker. Nogle gange ligner de små kratere
 • Klynger af kratere (nogle gange udvikler after sig i et lille område)
 • Mørkerød, gul, grå eller hvid misfarvning rundt om den hævede prik.

Bemærk: Der er forskel på after og forkølelsessår. Forkølelsessår er også almindelige hos børn og ligner mere et udslæt. De udvikler sig rundt om læberne eller munden og prikker eller svier.

Zendium Microflora

Hvis du har opdaget, at dit barn har after, skal du ikke være bekymret, de er sædvanligvis ret harmløse og går som regel i sig selv.

Behandling af after hos børn og spædbørn

Hvis du har opdaget, at dit barn har after, skal du ikke være bekymret, de er sædvanligvis ret harmløse og går som regel i sig selv. Der er dog nogle forskellige ting, du kan gøre, for at være med til at lindre smerten. Her er vores liste over, hvordan du behandler blister eller after hos et barn eller spædbarn:

 • Prøv at bruge en blød tandbørste for at undgå irritation af tandkødet
 • Du kan smøre med et beskyttende middel, som du kan få anbefalet på apoteket
 • Prøv at bruge en blid tandpasta, som bekæmper dårlige bakterier i munden
 • Undgå grov, krydret eller meget varm mad og drikke

Og endelig, hvis du er den mindste smule bekymret, så tal med din læge eller tandlæge for at få råd og vejledning. Hvis blisterne varer i mere end tre uger, er ofte tilbagevendende eller bliver mere ømme eller røde, så er det tegn på, at det kan være værd at opsøge lægen eller tandlægen, da det kan være tegn på infektion.

Sådan undgår du blister hos spædbørn og børn

Nu, hvor du ved det grundlæggende omkring behandling af blister hos børn eller spædbørn, hvad kan du så gøre for at forhindre dem i at komme igen? Prøv først og fremmest at give dit barn en god mundhygiejne. De vaner, vi danner i en tidlig alder kan have stor indflydelse senere i livet, så hvis du lærer dit barn en god tandbørstningsrutine, bør det afhjælpe problemer med mundens sundhed i fremtiden. Igen, hvis problemet fortsætter, bør du bede din læge eller tandlæge om råd og vejledning, men uanset hvad, så prøv at lade være med at bekymre dig for meget. After er almindelige og forsvinder som regel med tiden.

Anbefalingerne i denne artikel gør det ikke ud for en lægelig vurdering, de er udelukkende tilgængelige til oplysningsformål. Vi anbefaler, at du opsøger din tandlæge, hvis du oplever nogen af de nævnte symptomer.