Hvad er et tandfrembrud?
Et tandfrembrud er helt enkelt, når en mælketand bryder gennem gummerne. Denne proces kan give lette smerter. Processen kan resultere i ”pylrethed”, når babyens tænder vokser frem. I ugerne inden en mælketand bryder frem, kan I ofte se en lille bleg bule på barnets gumme.
Jeres barn kan i forbindelse med tandfrembrud være lidt pylret, gummerne vil være irriterede og klø, og barnet savler ofte meget. “Rød hale” kan forekomme, og barnet kan evt. have feber et par dage. Høj feber skyldes ikke tandfrembrud og må ikke “undskyldes” hermed. Det kan være en god idé at anskaffe en bidering, da de fleste børn godt kan lide at bide i noget “hårdt”. Læg ikke sut eller bidering i fryseren, da isafkølede ting kan skade barnets gummer. I kan også massere gummerne med en finger eller med en blød babytandbørste. På den måde vænner barnet sig til tandbørsten og husker den som noget rart, når tænderne skal børstes.
Hvornår får baby tænder?
Det er forskelligt fra barn til barn, hvornår dannelsen af mælketænder begynder. Nogle babyer får tænder, når de bare er få måneder gamle, mens andre babyer først får tænder i en senere alder. De fleste oplever dog, at baby får de første tænder i undermunden i en alder af 6-8 måneder.
Tændernes frembrud løber i de fleste tilfælde fra 6 måneder til ca. 2,5 år. Mælketændernes vækst er først helt færdig, når barnet når 3-4 års alderen, da hele rodnettet skal vokse sig færdigt. De første tænder der bryder frem er som regel tænderne i undermunden.
Tegn på at en baby er ved at få tænder
Der er flere tegn, du kan være opmærksom på, når din baby når alderen for tandfrembrud. Du kan blandt andet lægge mærke til følgende tegn på, at din baby er ved at få tænder:
Gode råd til at hjælpe din baby gennem tandfrembruddet
Der er flere gode råd, der kan mindske smerte og irritation hos din baby, når tænderne er ved at bryde frem. Herunder lister vi en række gode råd, der kan hjælpe med at berolige din baby ved tandfrembrud:
Anbefalingerne i denne artikel gør det ikke ud for en lægelig vurdering, de er udelukkende tilgængelige til oplysningsformål. Vi anbefaler, at du opsøger din tandlæge, hvis du oplever nogen af de nævnte symptomer.