
Værd at vide om mælketænder
Sunde vaner fra første tand
Dannelsen af mælketænder begynder allerede i barnets fosterstadie. Når barnet er født vil alle tænder være færdigudviklet og ligge skjult i gummerne under tandkødet.
Den første tand begynder som regel at bryde frem, når barnet er 6-7 måneder. Men det kan variere meget fra barn til barn – og nogle gange bryder den første tand først frem omkring 1-års alderen. Hos de fleste bryder alle mælketænder frem, men hos enkelte er der manglende tandanlæg – hvilket betyder, at nogle ikke får alle tænder.
Allerede ved den første synlige tand, skal I som forældre begynde med daglige tandbørstninger. Det er nemlig vigtigt at vænne barnet til, at tandbørstning er en del af den daglige (hyggelige) rutine.
Modermælk er sød – men indeholder vigtige næringsstoffer for din baby. Desuden er nærheden og trygheden unik. Mange foretrækker mælkeerstatning af individuelle årsager. Uanset ens valg er det gode valg. Men begge typer mælk indeholder en del mælkesukker – og derfor er tandbørstningen fra frembrud af første mælketand vigtigt. Sukkeret kan nemlig give caries.
Når dit barn kommer i 3-års alderen vil alle 20 mælketænder sandsynligvis være frembrudt – og her er det rigtig godt, hvis I har skabt en god rutine med daglige tandbørstninger - allerede fra barnet er spæd.

Gode råd til plejen af dit barns mælketænder
Giv dit barn det bedste udgangspunkt for sunde tænder hele livet – start med de gode vaner i barndommen.
Her er 10 gode råd til en god pleje af dit barns mælketænder – både som spæd og når alle mælketænder er brudt frem i 3-års alderen.
- Børst allerede dit barns tænder, når den første tand er brudt frem.
- Brug en tandbørste til børn med et lille børstehoved og blide børstehår, så du nænsomt kan børste de små mælketænder.
- Brug en mild tandpasta til børn, der indeholder fluor. De har en blid smag, der er egnet til mindre børn. Og tandpastaen beskytter mælketænderne mod caries.
- Brug ikke for meget tandpasta. Er dit barn mellem 0 og 3 år er et meget tyndt lag på tandbørsten nok. Når dit barn når 6-års alderen, kan du bruge en mængde svarende til cirka 1 cm eller ærtestor mængde af en voksen negl.
- Børst dit barns tænder to gange dagligt – morgen og aften.
- Børst med små cirkelbevægelser over hver enkelt tand. Husk at børste alle tændernes flader.
- Hjælp dit barn med tandbørstningen de første 10-12 år. Børns finmotorik er først færdigudviklet efter 10 års alderen, og de skal derfor have hjælp til at få børstet tænderne i dybden. Lad eventuelt dit barn starte med at børste sine tænder, og børst efter når barnet er færdig.
- Lær dit barn hvordan man børster sine tænder. Du kan fx guide deres hånd, så de kan mærke, hvordan de skal bevæge tandbørsten fra tand til tand.
- Gør tandbørstningen til en god rutine – og en positiv oplevelse. Brug fx et spejl eller et æggeur, så kan barnet følge med i tandbørstningen eller holde øje med tiden.
- Hold fast i rutinen hver dag. Der vil komme tidspunkter, hvor dit barn ikke har lyst til at få børstet tænder – men det kan hurtigt blive en dårlig vane, der kan gentage sig.
Få råd og vejledning hos din tandlæge
Det er i barndommen, at vi danner vores gode vaner – dem vi senere tager med os i voksenlivet.
Som forælder kan du altid spørge din tandlæge til råds, hvis du er i tvivl om, hvordan du bedst passer på dit barns tænder. De kan vejlede dig – og vise dig, hvordan du skal gøre.
Anbefalingerne i denne artikel gør det ikke ud for en lægelig vurdering, de er udelukkende tilgængelige til oplysningsformål. Vi anbefaler, at du opsøger din tandlæge, hvis du oplever nogen af de nævnte symptomer.
AddThis is disabled because of cookie consent