behandling af tandsten

Vær at vide om tandsten

Tandsten er belægninger på tænderne, der opstår, når tænderne ikke rengøres tilstrækkeligt. Plak udvikler sig til tandsten, der starter som bløde belægninger, som herefter kan udvikle sig til hårde belægninger. De bløde belægninger kan i de fleste tilfælde fjernes ved grundig tandbørstning og brug af tandtråd. Over tid bliver de bløde belægninger hårde, hvis ikke de fjernes. De hårde belægninger på tænderne – tandsten - bør fjernes hos tandlægen.

Hvad kommer tandsten af?

Tandsten opstår, når tænderne ikke rengøres ordenligt. Bakterier fra madrester der bliver siddende på tænderne vil efterhånden forkalkes af dit spyt, og efterfølgende vil tandsten opstå. Nogle oplever hyppigere tandsten end andre. Det afhænger af mængden af kalk i dit spyt samt hvor lette dine tænder er at rengøre.

Fjernes tandsten ikke, skader det dit tandkød og udvikler sig fra tandkødsbetændelse til betændelse dybere nede i tandkødslommerne. Dette kan udvikle sig til paradentose.

Tandsten: symptomer du skal holde øje med

Tandsten opstår hos de fleste i mindre eller større grad. Tandsten medfører ikke symptomer på smerte, men følgende symptomer kan være tegn på tandsten:

Rug overflade på tænderne:

Bagerst i undermunden og yderst på de bagerste kindtænder dannes oftest tandsten, da disse områder i munden er placeret tæt ved mundens udløb for spyt. Disse områder er altså særligt i berøring med spyt, som danner tandsten ved berøring med bakterier. Føles dine tænder ru på overfladen – særligt i disse områder – kan det være tegn på tandsten.

Gul eller brunlig belægning:

Tandsten fremstår som en gul eller brunlig belægning på dinne tænder, der godt kan ses med det blotte øje.

Mælketænder

Har du tendens til tandsten, bør du være ekstra grundig, når du rengør dine tænder

Hvornår skal du søge tandlæge

Har du tandsten, bør du lade tandlægen om at fjerne dem. Tandlægen har det rette udstyr og ekspertise til at fjerne dine tandsten. Ved det almindelige tandeftersyn vil din tandlæge undersøge dine tænder og fjerne eventuelle tandsten. Din tandlæge kan også vurdere, om du har tendens til tandsten og give eventuelle råd om forebyggelse.

Hvordan fjerner man tandsten?

Behandlingen foregår hos tandlægen, der ved hjælp af det rigtige udstyr kan fjerne dine tandsten. Fjernelse af tandsten foregår ved en almindelig tandrensning ofte foretaget af en tandplejer. Behandlingen udføres ved at tandlæge eller tandplejer fjerner tandsten ved hjælp af ultralyd, hvorefter rester af tandsten fjernes og skrabes væk.

Hvordan forebygger du tandsten?

Det kan være svært at undgå tandsten fuldstændigt, men der er dog måder, du kan forebygge eller mindske dannelsen af tandsten. Følgende råd kan forebygge eventuelle tandsten:

Oprethold en god mundhygiejne:
For at undgå tandsten er det vigtigste at opretholde en sund mundhygiejne. Ved grundig tandbørstning to gange dagligt med flour kan du mindske forekomsten af tandsten.

Brug tandtråd:
Bruger du tandtråd dagligt, kan dette mindske forekomsten af tandsten, da tænderne rengøres grundigt på alle flader.

Ved at benytte Zendium Classic tandpasta kan du forebygge tandsten og tandkødssygdomme. Zendium tandpasta består af enzymer og proteiner, der allerede eksisterer i din mund og bekæmper de dårlige bakterier.

Anbefalingerne i denne artikel gør det ikke ud for en lægelig vurdering, de er udelukkende tilgængelige til oplysningsformål. Vi anbefaler, at du opsøger din tandlæge, hvis du oplever nogen af de nævnte symptomer.