BETÆNDELSE I TANDEN: HVAD ER ÅRSAGEN?

Betændelse i tanden: hvad er årsagen?

 

Betændelse i tanden kan vise sig på flere måder. Der kan være tale om det, der kaldes tandnervebetændelse eller rodspidsbetændelse, der begge er en betændelsestilstand i eller omkring tænderne. Tandnervebetændelse er en betændelse i den levende tandnerve, hvorimod den mere fremskredne form, rodspidsbetændelse, drejer sig om en tilstand, hvor tandnerven er død, og der opstår betændelse omkring spidsen af tandroden.

Hvad er symptomerne på betændelse i tanden?

Betændelse i tanden vil i mange tilfælde føre til tandpine. Smerter i forbindelse med betændelse i tanden kan også opleves som følgende symptomer:

  • Hovedpine
  • Smerter i omkringliggende tænder
  • Ømhed ved tygning
  • Smerter i kæbehulen

Oplever du tandpine? Læs mere om andre årsager til tandpine her.

Hvorfor får du betændelse i tanden?

Der kan være flere årsager til, at der opstår betændelse i tanden. En af de hyppigste årsager er caries-angreb.

Et hul i tanden, der ikke behandles vil føre til betændelse i tanden, da bakterier i forbindelse med caries-angrebet vil brede sig til tandnerven. Herefter kan der opstå tandnervebetændelse. Behandles tilstanden ikke, kan bakterierne og betændelsen brede sig i tanden og udvikle rodspidsbetændelse, der i sidste ende kan medføre en tandbyld.

Andre årsager til betændelser i tanden kan være:

Tandskader: Har du fået et slag på tanden, kan det også føre til betændelse i tanden. Det samme kan ske, hvis der opstår revner i tanden. Det skyldes, at bakterier vil have lettere adgang til tandnerven, og der kan opstå betændelse i tanden.

Fyldning for tæt på tandnerven: Hvis en fyldning eller krone ligger for tæt på tandnerven, kan dette også føre til betændelse i tanden. Det skyldes, at tandnerven dør og invaderes af bakterier.

Mælketænder

Det kan du selv gøre for at forebygge betændelse i tanden

Da en af de hyppigste årsager til betændelse i tanden er caries, er det særlig vigtigt, at du forebygger huller i tænderne. Den bedste måde at forebygge caries på er ved:

  • Regelmæssig og grundig tandpleje
  • Tandpleje mellem tænderne ved brug af tandtråd
  • Tandbørstning med flourtandpasta 2 gange dagligt

Zendium Classic tandpasta er en fluortandpasta, der hærder tandemaljen og forebygger dermed huller i tænderne. Tandpastaen er udviklet særligt til at forebygge huller i tænderne ved at styrke de gode bakterier i munden og reducere de dårlige.

Vil du læse mere om årsager til og forebyggelse af huller i tænderne? Læs med her.

Sådan behandles betændelse i tanden

Er der først opstået betændelse i tanden, er det vigtigt at søge tandlæge, så tilstanden ikke forværres.

I behandlingen af betændelse i tanden vil tandlægen foretage en rodbehandling. Under rodbehandlingen vil tandlægen fjerne den carierede del af tanden samt tandens nerve.

Behandlingen foregår i lokalbedøvelse og er en smertefri behandling.

Anbefalingerne i denne artikel gør det ikke ud for en lægelig vurdering, de er udelukkende tilgængelige til oplysningsformål. Vi anbefaler, at du opsøger din tandlæge, hvis du oplever nogen af de nævnte symptomer.