årsager til tandpine

Tandpine

Der kan være flere årsager til, at du oplever tandpine. Nedenfor kan du læse mere om, hvad der forårsager tandpine, samt hvordan du kan forebygge en eventuel tandpine.

Får man stadig tandpine i danmark?

Det korte svar er - JA. Og dette på trods af, at vi ved meget mere om at forebygge huller og tandkødsproblemer i dag. Vi børster dem bedre, vi bruger tandstikkere og tandtråd, vi bruger tandpasta med fluor, og nogle spiser måske også lidt sundere.

Den forebyggende skoletandpleje, fra den tidligste barnealder og gennem hele skoletiden, er uendelig vigtig. Forældre gøres tidligt opmærksomme på eventuelle dårlige vaner, og der instrueres i bedre mundhygiejne såfremt dette er nødvendigt. Der er også fokus på tandstilling og børn og unge tilbydes tandregulering såfremt dette skønnes nødvendigt ud fra et funktionelt perspektiv.

Der tilbydes kommunal gratis tandpleje i Danmark op til 18 år – når man fylder 16 år kan man eventuelt vælge at fortsætte i privat praksis.

I dag er der masser af børn og unge, som stort set aldrig har haft huller i tænderne

Hvorfor får du tandpine?

Trods den forebyggende indsats er der stadig nogle, som pludselig oplever tandpine.

Herunder kan du se nogle af de hyppigste årsager til tandpine:

Hul i en tand:

Et ubehandlet hul i en tand er den hyppigste årsag til tandpine. Et overfladisk hul, der kun har angrebet tandens emalje, giver sjældent symptomer. I visse tilfælde kan overfladiske huller børstes væk.

Lige så snart bakterierne har fundet vej til tandbenet (dentinen), som indeholder masser af små nerveender, er der dog risiko for, at der kan opstå tandpine. Der er ikke altid sammenhæng mellem et huls størrelse og graden af mulig tandpine. For eksempel kan et hul nå helt ind til den egentlige tandnerve, uden at der nogensinde undervejs har været symptomer.

En død tandnerve:

Hvis hullet udvikler sig, når bakterierne ind til tandens nerve og nerven dør. En død nerve kan være udgangspunkt for betændelse omkring roden – og det er smertefuldt.

Tandkødsbetændelse:

Mange mennesker har tandkødsbetændelse uden symptomer – men sidder efterladte bakterier langs tandkødet er de ikke kun årsag til huller i tænderne, men også til betændelse i tandkødet omkring tænderne.

En sådan betændelsestilstand kan også give let tandpine – men sjældent så voldsomme smerter som fra et hul i en tand eller fra en tandrodsbetændelse.

Paradentose:

Tandkødsbetændelse kan udvikle sig til betændelse i den knogle som tanden sidder fast i - paradentose. Da har betændelsen bredt sig til knoglen, hvor tanden er forankret i, og dette kan medføre både tandpine og tab af tænder.

Tandbylder:

Huller, tandrodsbetændelse, tandkødsbetændelse og parodontose kan føre til at der opstår tandbylder. Tandbylder er en ansamling af betændelse og opstår, når der ikke er frit afløb for bakterierne. Bakterierne og betændelsen ophobes i bylden, og en sådan byld kan give tandpine og smerter på grund af det øgede tryk, der opstår inde i bylden.

Mælketænder

Hvordan føles tandpine?

Tandpine kan føles forskelligt fra person til person. Tandpinen kan også føles forskelligt alt afhængig af, hvad der er årsagen til smerten.

Hvor længe varer tandpine?

Det er ikke muligt at give et endeligt svar på, hvor længe en tandpine varer. Hvis du har tandpine bør du søge tandlæge, der kan afhjælpe smerten og stoppe din tandpine.

Hvad hjælper på tandpine?

Hvad der hjælper på din tandpine afhænger af årsagen til smerten. Almindeligt smertestillende kan dog afhjælpe de fleste smerter. Vi anbefaler alligevel, at du søger tandlæge, hvis du har tandpine. De kan hjælpe dig til længerevarende lindring.

Hvad kan du gøre for at forebygge tandpine?

Det anbefales at du går til kontrol på tandklinikken minimum en gang årligt – nogle gange oftere. Dette aftales individuelt med din tandlæge. Tandlægernes tilbud om fortsat kontrol livet igennem for at finde eventuelle huller på et tidligt tidspunkt samt foretagelsen af regelmæssige tandrensninger til forebyggelse af parodontose er vigtigt for tandsundheden.

Hvis tandpine opstår, er det altid vigtigt at spørge på tandklinikken. Smerte opleves forskelligt – og du kan ikke vide om smerten skyldes banale isninger eller et behandlingskrævende hul i tanden eller måske noget helt tredje.

Anbefalingerne i denne artikel gør det ikke ud for en lægelig vurdering, de er udelukkende tilgængelige til oplysningsformål. Vi anbefaler, at du opsøger din tandlæge, hvis du oplever nogen af de nævnte symptomer.