isninger i tænderne

ISNINGER I TÆNDERNE: SÅDAN LINDRER DU SMERTEN

Hvad er isninger i tænderne? 

Isninger i tænderne giver små jag og smerter i tænderne. Smerten opstår oftest i forbindelse med indtag af varme, kolde, søde eller syrlige drikke- og madvarer. Isninger i tænderne kommer af, at dentinen i tanden er blottet. Dentinen er den blødere del af tanden, der ligger under tandemaljen.

Hvorfor får du isninger i tænderne?

Der kan være flere årsager til, at du oplever isninger i tænderne. En følsom handtals, knækket tand eller en slidt emalje kan være en af årsagerne. Herunder finder du nogle af de hyppigste årsager til isninger i tænderne.

Følsomme tandhalse:

Mange oplever isninger i tænderne grundet følsomme tandhalse, og det er ligeledes en af de hyppigste årsager. Følsomme tandhalse opstår, når tandkødet trækker sig tilbage og blotter dentinen, der kan føre til isninger i tænderne

En følsom tandhals kan ofte skyldes en forkert børsteteknik, hvor tænder og tandkød børstes for hårdt. Følsomme tandhalse kan dog også skyldes tandkødsbetændelse.

Slidt emalje:

En slidt emalje kan også forårsage isninger i tænderne. En af de hyppigste årsager til emaljeslitage er syreskader, der nedbryder emaljen og blotter dentinen. Lige her kan du få mere at vide om syreskaders påvirkning af dine tænder, og hvordan du kan undgå både syreskader og derved isninger i tænderne.

Nye tandfyldninger:

Har du været til tandlægen for at få lavet en fyldning eller omlagt en gammel fyldning, kan dette være endnu en anledning til, at du oplever isninger i tænderne.

Materialet som fyldningen er lavet af kan nemlig lede varme og kulde videre til tandens nerve og give isninger. Dette er dog et forbigående ubehag og bør forsvinde i løbet af få dage.

Knækkede tænder:

Hvis du har slået en tand og oplever smerter eller isninger, bør du kontakte din tandlæge med henblik på en diagnose af slagets omfang. Slaget kan medføre at tandens nerve påvirkes. Slåede tænder eller små revner i tænderne kan medføre isninger.

Mælketænder

Benyt en tandpasta specielt udviklet til isninger for at lindre smerten

Hvad kan du gøre for at lindre isninger i tænderne?

Der er flere ting, du selv kan gøre for at lindre smerten ved isninger i tænderne. Herunder finder du tre gode råd, der kan afhjælpe isninger i tænderne.

1. Tandpasta mod isninger i tænderne

Oplever du isninger i tænderne, kan første skridt i at lindre smerten være at skifte tandpasta. Zendium Sensitive er specielt udviklet til dig, som har følsomme tænder og tandkød, og den er derfor ideel til at lindre isninger i tænderne. Tandpastaen indeholder naturlige proteiner og enzymer samt et ekstra mildt slibe og skummemiddel, der er med til at bekæmpe årsagen til isninger og er særligt egnet til følsomme tandhalse.

2. Brug en korrekt børsteteknik

Når du børster tænder, bør du børste i små cirkelbevægelser. På denne måde kan du undgå, at tænder og tandkød blottes for isninger i tænderne. Har du tendens til isninger i tænderne, bør du desuden være opmærksom på ikke at børste for hårdt, da dette kan blotte tænderne yderligere. Er du i tvivl, om du benytter den rette børsteteknik, kan du altid kontakte din tandlæge for råd.

3. Brug en blødere tandbørste

Har du en følsom tandhals, er det vigtigt at benytte den rigtige tandbørste. Der findes både bløde, medium og hårde tandbørster. Hårde tandbørster anbefales ikke til en følsom tandhals. Ved tendens til isninger i tænderne, kan en blødere tandbørste derimod være ideel for at undgå og lindre smerten ved isningerne.

Anbefalingerne i denne artikel gør det ikke ud for en lægelig vurdering, de er udelukkende tilgængelige til oplysningsformål. Vi anbefaler, at du opsøger din tandlæge, hvis du oplever nogen af de nævnte symptomer.