skære tænder

TANDSKÆREN: SÅDAN UNDGÅR DU AT SKÆRE TÆNDER

Hvad betyder det at skære tænder?

At skære tænder betyder, at underkæben bevæger sig under sammenbid af tænderne uden mad i munden. Det kan også opstå som tandpres, hvor tænderne presses sammen, men uden bevægelse af underkæben. Skæren tænder foregår ofte i søvne, men kan også ske i løbet af dagen. Tilstanden er meget almindelig, men omfanget af tænderskæren kan være forskellig fra person til person.

HVvorfor skærer du tænder?  

Det kan ikke altid vides med sikkerhed, hvorfor nogle personer skærer tænder. Der er dog en række ting, der kan være årsag til, at du skærer tænder.

Forhold i centralnervesystemet

Skæren af tænder anses som en søvnforstyrrelse, der kan skyldes forhold i centralnervesystemet. Systemet bliver blandt andet påvirket af medicin, koffein, nikotin og psykologiske faktorer – faktorer der blandt andet kan være medvirkende til at skære tænder.

Sygdom knyttet til bevægelser i ansigtet

Skæren tænder kan også opstå som følge af en hjerneskade eller anden sygdom, der er særligt knyttet til bevægelser i ansigtet.

Stress

Stress kan være endnu en medvirkende faktorer til at skære tænder og spændinger omkring kæben.

Længere nede på siden, kan du læse mere om, hvad du kan gøre for at mindske tænderskæren baseret på den specifikke årsag.

Mælketænder

Har du mistanke om, at du skærer tænder? så bør du kontakte din tandlæge for vejledning.

Hvad er symptomerne på at skære tænder?

Der kan vise sig flere symptomer på, at du skærer tænder. De mest almindelige og tydelige symptomer er anspændt og ømt kæbeparti, følsomme tænder, hovedpine når du vågner, mærker på indersiden af kinderne og tandslid.

Hvad kan du selv gøre ved det?

Hvis du har mistanke om, at du skærer tænder, eller hvis du ved, at du skærer tænder, findes der en række ting, du selv kan gøre for at mindske tænderskæren eller som udgangspunkt, så du bliver mere opmærksom på det.

Fast søvnrytme

En fast søvnrytme er vigtigt for at opnå bedre søvnkvalitet, der kan hjælpe i forbindelse med skæren af tænder. Faste sengetider kan derfor hjælpe til at etablere bedre søvnkvalitet.

Behandling af stress

Hvis stress er årsagen til, at du skærer tænder, kan der naturligvis være stor fordel i at nedbringe stress i hverdagen. I forbindelse med skæren tænder, kan afspændingsøvelser være særligt effektive til at slippe spændinger omkring kæben og mindske tænderskæren.

Mindre koffein, alkohol og rygning

Et mindre indtag af koffein, alkohol og rygning kan også være med til at hjælpe, hvis du skærer tænder, da de blandt andet kan påvirke tænderskæren.

Hvordan kan tænderskæren behandles?

Hvis du skærer tænder, kan der også være hjælp at hente hos din tandlæge. Hvis dine tænder er påvirket af tandslid fra tænderskæren, kan det blandt andet være nødvendigt med bro eller krone på de berørte tænder.

I alvorlige tilfælde af skæren tænder, kan tandlægen også lave en bideskinne, der kan beskytte tænderne. Dette kan også være en god løsning, hvis du skærer tænder på grund af sygdom knyttet til ansigtsbevægelser.

Anbefalingerne i denne artikel gør det ikke ud for en lægelig vurdering, de er udelukkende tilgængelige til oplysningsformål. Vi anbefaler, at du opsøger din tandlæge, hvis du oplever nogen af de nævnte symptomer.