syreskader på tænderne

SYRESKADER PÅ TÆNDERNE: ÅRSAGER, SYMPTOMER OG BEHANDLING AF SYRESKADER

Det er især sodavand, cola, juice, cider og frugtsaft der indeholder meget syre. Dette gælder også såkaldte light produkter. Selvom en læskedrik ikke indeholder sukker har den alligevel lavt pH – og så er der risiko for syreskader – eller erosion.

Hvad er syreskader?

Syreskader, også kaldet erosioner, er basalt set en ætsning af tænderne, når de udsættes for syre. Dvs væske med lav pH værdi (surhedsgrad). Når tænderne bliver udsat for syre sker der en større eller mindre opløsning af kalk fra tandens overflade - tandemaljen. Jo stærkere syren er, i det du drikker eller spiser – og jo længere tid syren er på dine tænder, desto mere opløses der. Ved omfattende ”afkalkning” kan der ske et varigt tab af tandemalje. Dette kaldes tanderosion. Når først emaljen er ætset eller opløst, kan den ikke gendannes. Det er derfor vigtigt at være opmærksom på, hvor meget og hvilken syre ens tænder udsættes for. Jo stærkere syren er, jo mere går det ud over tandemaljen, der opløses.

Årsager til syreskader på tænderne?

Der kan være flere årsager til syreskader på tænderne. Mange årsager til syreskader relaterer sig til livstil og indtag af og drikkevarer med højt syreindhold. Tanderosioner kan også ses hos personer der spiser alt for mange sure frugter. Selvom frugt er sundt og indeholder vitaminer. I andre tilfælde skyldes skaderne syre fra maven, der berør tænderne ved sure opstød eller opkastning. Det betyder at mave-tarm sygdomme, der resulterer i sure opstød eller spiseforstyrrelser, der resulterer i hyppig opkastning, kan være en anden årsag til syreskader på tænderne. Nedenfor kan du se nogle af de påvirkninger, der forårsager syreskader på tænderne:

Læskedrikke: En af de hyppigste årsager til syreskader på tænderne kommer fra læskedrikke. Drikke som sodavand, juice, saft og energidrikke, kan forårsage skader på tænderne, da de indeholder syre, der ætser tandens emalje. Både light og almindelige læskedrikke har lige stor skadevirkning, da begge varianter er syreholdige.

Syrlig frugt: Syrlige frugter, særligt citrusfrugter, kan også give syreskader på tænderne. Frugt er dog sundt, og du bør stadigvæk spise det. Meget store mængder kan dog give skader på tænderne.

Syrligt slik: syrlige vingummier og bolscher kan også medvirke til syreskader på tænderne. Det er altså ikke kun sukkeret i slik, der skader tænderne, men også syren i det syrlige slik kan være en synder.

Sure opstød og opkast: I maven findes også en variant af syre. Nemlig mavesyre. Denne syre kan virke stærkt ætsende på tænderne og derfor forårsage syreskader.Spyttet og den hinde som findes på tændernes overflade, hjælper til at beskytte tænderne mod syreangreb og opretholde neutral pH – værdi i munden. Hvis pH falder til under ca. 5,5 vil der opløses kalk fra tændernes overflade. Spyttets evne til at neutralisere og fjerne syre fra mundhulen er forskellig fra person til person.Når du fx drikker en slurk af din cola, som har en pH værdi på 2,4 går der noget tid, før spyttet har neutraliseret og fjernet syren. I den tid er dine tænder udsat for syreangreb. Hvis du smådrikker sodavand eller især cola mange gange på en dag, så er dine tænder udsat for syre i lang tid – og det øger risikoen for tanderosion.

Mundtørhed: Mundtørhed er endnu en årsag til syreskader på tænderne. Dette skyldes, at vores spyt beskytter tændernes emalje. Tænderne beskyttes af vores spyt – så hvis du lider af mundtørhed, er tænderne altså mindre beskyttede, der kan give større risiko for syreskader på tænderne. Det er derfor bedst at undgå læskedrikke, saft og juice. Hvis du alligevel drikker dette – så skyl din mund grundigt med vand bagefter. Det neutraliserer syren.

Mælketænder

Symptomer på syreskader på tænderne

I tidlige stadier kan syreskader være svære at observere med det blotte øje. Ved svære syreskader kan man dog se på tænderne, at de er påvirket af syre. Herunder er listet nogle af de symptomer, du bør holde øje med:

Matte eller blanke tænder: Når tænderne bliver udsat for syreskader, vil de miste overfladestrukturen. Dette kan resultere i, at tænderne enten fremstår matte eller helt blanke og glatte.

Gule tænder: Syreskader nedbryder tandemaljen, og med tiden kan tænderne komme til at se mere gule ud, da dentinen, der ligger under emaljen har en mere gul farve, der kommer til udtryk ved syreskader.

Gennemsigtige kanter på tænderne: Kanterne af tænderne kan også fremstå gennemsigtige, da emaljen på kanten af tænderne bliver meget tynd og gennemsigtig ved syreskader.

Fordybninger i kindtænderne: Et andet symptom på syreskader er dybe, skålformede fordybninger i kindtænderne, hvor emaljen er blevet nedbrudt.

Takker på kanten af fortænderne: Syreskader kan også resultere i takker på kanten af fortænderne, da syren vil ætse emaljekanten på tænderne.

Oplever du nogle af ovenstående syptomer, bør du konsultere din tandlæge for at undersøge skaderne nærmere og få vurderet skadernes omfang.

Behandling af syreskader på tænderne

Ved mindre skader kan tandlægen behandle syreskaden med flour, lakering eller plastfyldninger, der forhindrer syreskadernes forværring. Er syreskaden omfattende, er der større risiko for frakturer på tænderne, og det vil ofte være nødvendigt med en større behandling i form af tandkroner eller facader. Denne behandling kan kræve løbende reparationer, da de ikke holder hele livet.

Der er flere ting, du kan gøre for at undgå yderligere syrepåvirkning af tænderne. Her er en række forebyggende råd, der kan mindske syreskader på tænderne:

Reducer indtaget af syreholdige drikke: Læskedrikke som sodavand, juice og saft er syreholdige. Det kan derfor virke forebyggende at skære ned på disse drikkevarer for at undgå syreskader.

Afslut et måltid med neutral mad og drikke: Ved at afslutte dit måltid med neutrale produkter som ost eller mælk, kan du også forebygge eventuelle syreskader. Du kan også skylle munden grundigt med vand.

Drik syrlige læskedrikke med sugerør: Ved at drikke syrlige drikke med et sugerør undgår du, at læskedrikken rammer tænderne i samme omfang, som hvis du drak det almindeligt. Den syreholdige drik vil altså ikke påvirke tænderne i samme omfang, da denne ikke er i lige så stor berøring med tænderne.

Skyld munden med vand eller mælk efter syreindtag: Skylder du munden med mælk eller vand, efter du har indtaget føde- eller drikkevare med et højt indhold af syre, kan du mindske syrens påvirkning af tænderne, da den skyldes væk og tænderne ikke ’bader’ i syre.

Undgå tandbørstning før og efter syreindtag: Prøv så vidt muligt at undgå tandbørstning en time før og efter syreindtag. Tandbørstning før indtag af syreholdige føde- eller drikkevare vil blotte tænderne overfor syren. Børster du tænder lige efter, du har indtaget noget syreholdigt, vil syren køres rundt i munden og blandt tænderne, hvilket kan forårsage større syreskader.

Brug fluortandpasta: Brug af fluortandpasta kan beskytte tænderne mod eventuelle syreskader. Ved brug af Zendium Emalje Protect tandpasta kan du hjælpe til at forebygge skader på tænderne forårsaget af syre. Tandpastaen er udviklet specielt til at modvirke syreskader og booster de gode bakterier med hjælp fra enzymer og proteiner, som allerede findes i munden.

Behandling af opkastning og sure opstød: Har du tendens til sure opstød eller opkastning, kan det også forebygge syreskader at behandle eventuelle sygdomme i forbindelse med dette.

Stimulation af spytproduktion: Ved at stimulere mængden af spyt i din mund ved fx at tygge sukkerfrit tyggegummi, kan du bidrage til, at beskytte tandemaljen og forebygge syreskader på tænderne.

Anbefalingerne i denne artikel gør det ikke ud for en lægelig vurdering, de er udelukkende tilgængelige til oplysningsformål. Vi anbefaler, at du opsøger din tandlæge, hvis du oplever nogen af de nævnte symptomer.