Tandkødsbetændelse Zendium

Hvad er tandkødsbetændelse? symptomer og årsager

Hvor sundt er dit tandkød? Rigtig mange mennesker bekymrer sig om blødende tandkød*. Mere viden om tandkødsbetændelse er et godt sted at starte, når det gælder sundt tandkød. I denne artikel kan du få mere at vide om årsagerne til betændelse i tandkødet, de almindeligste symptomer og muligheder for behandling.

Hvad er tandkødsbetændelse?

’Gingivitis’ er den tekniske betegnelse for ’betændt tandkød’. Betændelse i tandkødet er den første indikation af sygdom i tandkødet, men heldigvis er det også nemt at behandle. Selv om det er en længerevarende lidelse, er der mange, der ikke ved, at de har tandkødsbetændelse, for det kan være ganske fredeligt. Men en ubehandlet tandkødsbetændelse kan udvikle sig til en mere alvorlig infektion, som hedder paradentose, som i sidste ende kan føre til tandtab og beskadige din kæbeknogle. Du kan læse mere om paradentose her.

Betændelse i tandkødet er tegn på, at det er tid til at give din mundplejerutine en overhaling og gå en tur til tandlægen.

Hvorfor får man tandkødsbetændelse?

Plak er en usynlig belægning af bakterier, som dannes på tænderne hver dag. Den gode nyhed er, at plak kan fjernes ganske enkelt ved hjælp af tandbørste og tandtråd. Men hvis plak får lov at hobe sig op, kan det føre til en bakterieinfektion, som er årsagen til tankødsbetændelse.

Behandling af tandkødsbetændelse begynder med at forstå, hvad det skyldes.

Følgende faktorer kan forårsage tandkødsbetændelse:

 1. Dårlig mundhygiejne
 2. Ryge- eller tyggetobak
 3. Diabetes
 4. Visse typer medicin
 5. Fyldninger, der er i stykker
 6. Graviditet (på grund af hormonelle forandringer)
 7. Genetiske anlæg.
Tandkødsbetændelse Zendium

Jo tidligere, du opdager tandkødsbetændelse, jo lettere kan den behandles, så du igen kan få tandkød, der synes og føles sundere.

Almindelige symptomer på tandkødsbetændelse

Tandkødets helbredstilstand er en rigtig god måde at holde øje med dit helbred i almindelighed. For at komme i gang, kan du gøre noget så simpelt som at kigge på farven på dit tandkød! Hvis du er bekymret for måden, dit tandkød føles eller ser ud på, anbefaler vi, at du snakker med din tandlæge, især hvis du har nogle af de følgende symptomer:

 1. Betændelse i tandkødet (tandkødet er rødt, ømt og/eller hævet)
 2. Regelmæssig blødning fra tandkødet
 3. Tandkød, der synes at trække sig væk fra tænderne
 4. Løse tænder
 5. Smerter, når du tygger, eller ved kolde fødevarer

Hvis du har nogen af ovenstående symptomer, kan det være et advarselstegn på tandkødsbetændelse eller en blottet tandhals. Hvis brugen af tandbørste eller tandtråd får dit tandkød til at bløde, bør du stadig gå til tandlægen, også selv om det ikke gør ondt. Jo tidligere, du opdager betændelse i tandkødet, jo lettere kan den behandles, så du igen kan få sundt tandkød.

Hvordan behandles tandkødsbetændelse?

Det bør ikke komme som nogen overraskelse, at en god mundhygiejne er et godt sted at starte behandlingen af tandkødsbetændelse, men det kan også have betydning, at du er bevidst om dit helbred i almindelighed, især når det gælder rygning.

Gå til tandlægen med jævne mellemrum for at få en vurdering af, om dit tandkød er sundt. Måske bliver du tilbudt en dybderensning til fjernelse af ophobet plak, eller hvis din tandkødsbetændelse er mere fremskreden, bliver du muligvis tilbudt medicin eller behandling for at begynde at omstøde effekten af det betændte tandkød.

Din tandlæge kan anbefale den bedste behandling af din lidelse og besvare, hvad du ellers måtte have af spørgsmål. Husk, behandling eller forebyggelse af tandkødsbetændelse kan måske være så simpelt som at fastholde en god mundhygiejne, bruge en mild tandpasta specielt udviklet til mennesker med tandkødsproblemer, som Zendium, eller få en grundig rensning hos tandlægen for at fjerne eventuel hærdet plak. Du kan få endnu mere at vide om betændelse i tandkødet her.

*Baseret på undersøgelse af et repræsentativt udsnit af den franske befolkning på 2.449 mennesker, som blev spurgt om deres mundhygiejne. Undersøgelse udført af TNS i 2014.

Anbefalingerne i denne artikel gør det ikke ud for en lægelig vurdering, de er udelukkende tilgængelige til oplysningsformål. Vi anbefaler, at du opsøger din tandlæge, hvis du oplever nogen af de nævnte symptomer.