smerter i visdomstænder

SMERTER i visdomstand

Visdomstænder kan i nogle tilfælde føre til komplikationer. Det skyldes, at menneskers kæber i dag er mindre, end de var hos vores forfædre, og fordi vores tænder slides mindre. Derfor er der ofte ikke plads til visdomstænderne, hvorved problemerne kan opstå. Det er derfor en god idé at gå til regelmæssige check på tandklinikken, som på røntgenbilleder kan se, hvordan dine visdomstænder ligger, og om der er risiko for eventuelle problemer.

Hvad er en visdomstand?

Visdomstænder er de sidste kindtænder, der bryder frem. De bryder som oftest frem i de sene teenageår eller i starten af 20’erne.

Som udgangspunkt vil der bryde fire visdomstænder frem – bagest i tandrækken i begge sider af både over og undermund. Dette er dog ikke tilfældet for alle. Fra person til person er der nemlig stor forskel på hvor mange visdomstænder, der bryder frem, og hvornår de gør det. Du kan også opleve, at nogle visdomtænder kun bryder delvist frem og andre slet ikke.

Hvorfor får du smerter i visdomstænderne

Der kan være flere årsager til smerter i en eller flere visdomstænder. Følgende komplikationer kan blandt andet opstå og føre til smerter og tandpine i visdomstanden:

 • Visdomstand der vokser skævt: Nogle visdomstænder kan vokse ud i en forkert vinkel grundet manglende plads i munden. Dette kan føre til smerter i tandkød eller kind og skabe irritation.
 • Delvis frembrudt visdomstand: Der kan opstå betændelse i tandkødet omkring en delvist frembrudt visdomstand. Det viser sig ved smerte, rødmen, hævelse og problemer med at åbne munden helt. Man kan godt behandle betændelsen med antibiotika, men hvis betændelsen kommer igen, kan det blive nødvendigt at fjerne tanden.
 • Ikke frembrudt visdomstand: Andre visdomstænder kan have svært ved at bryde igennem tandkødet. Dette kan igen skyldes manglende plads i munden, der gør det svært for tanden at bryde igennem. Når visdomstanden ikke kan bryde igennem, kan det også føre til komplikationer, smerter og tandpine i visdomstanden og det omkringliggende område.
 • Cystedannelse: I sjældne tilfælde kan der dannes cyster, som er et væskefyldt hulrum, der også vil føre til smerter omkring din visdomstand.
 • Betændelse i slimhinden: Ved frembruddet af visdomstanden kan der ligeledes opstå betændelse i tandkødet omkring visdomstanden. Dette kaldes også perikoronitis, og medfører smerter omkring visdomstanden. Generelt ser man, at visdomstænder, særligt dem i undermunden, jævnligt giver anledninger til vanskeligheder med infektion.
 • Caries – huller i visdomstanden: Mad og skadelige bakterier kan let samle sig om visdomstanden, hvis den ikke er brudt helt frem. Dette kan medføre huller i tænderne på sigt, da området ligeledes kan være svært at rengøre, fordi tanden befinder sig bagerst i munden.

Hvornår skal du søge tandlæge

Du bør lave en aftale med din tandlæge, hvis du oplever stærke smerter og tandpine omkring dine visdomstænder. Der kan være opstået betændelse, eller måske vokser din visdomstand skævt. Dette er komplikationer som kun tandlægen kan gøre noget ved.

Tandlægen vil kigge på dine tænder og tage et røntgenbillede af den berørte visdomstand for at vurdere, hvordan det kan behandles

Smerter i visdomstanden

Hvordan behandles tandpine i visdomstanden

Du bør søge tandlæge, hvis du oplever smerter i visdomstanden. Tandlægen vil herefter foretage en grundig undersøgelse og tage røntgenbilleder.

Behandlingen af tandpine i visdomstanden er ofte den samme. Oplever du smerter og tandpine i visdomstanden, vil en tandlæge som udgangspunkt fjerne den, eller henvise til en specialist, der kan fjerne tanden. Tandlægen vil lægge en lokalbedøvelse inden fjernelse af din visdomstand.

Tandlægen vil ligeledes fjerne tanden hvis:

 • Der gentagne gange har været cariesangreb/huller i tanden
 • Tanden er ramt af betændelse
 • Der er opstået cyster
 • Ved betændelse i tandkødet omkring visdomstanden (perikoronitis)
 • Visdomstanden gør skade på nabotanden

Ingrebet ved fjernelse af visdomstanden er oftest kortvarigt, men kan tage alt fra 5 til 20 minutter eller længere, afhængig af hvordan tanden er placeret.

Efter fjernelse af visdomstanden vil der oftest være smerter og muligvis hævelse i det berørte område. Dette er som regel værst de første par dage og vil aftage med tiden. Smerten kan ligeledes lindres ved almindelige smertestillende.

Hvor længe varer smerter i visdomstanden?

Der er ikke noget konkret svar på, hvor længe smerter i visdomstanden varer. Som udgangspunkt varer smerten indtil du får behandling. Hvis du har smerter bør du derfor søge tandlæge, der kan afhjælpe dine smerter.

Hvordan kan du forebygge smerter i visdomstanden

Oplever du at dine visdomstænder er på vej, bør du være opmærksom på at børste tanden med din tandbørste ekstra godt. Brug gerne er såkaldt solobørste med ekstra lille børstehoved. En god mundhygiejne kan forebygge, at der opstår huller i visdomstanden eller betændelse i tandkødet. Vær derfor ekstra grundig med tandbørsten omkring visdomstænderne.

Med Zendiums Classic tandpasta kan du ligeledes forebygge, at der opstår tandkødsproblemer eller huller i dine visdomstænder. Tandpastaen er nemlig udviklet specielt til at forebygge huller i tænderne og tandkødsproblemer. Den kan derfor forhindre eventuelle problemer med smerter i visdomstænderne eller tandkødsbetændelse omkring dine visdomstænder.

Tandpastaen indeholder naturlige enzymer og proteiner som allerede findes i vores mund. Indholdet af enzymer og proteiner reducerer derved de dårlige bakterier og booster de gode.

Oplever du at din visdomstand vokser skævt, eller har du smerter i tanden, bør du dog søge tandlæge hurtigst muligt.

Anbefalingerne i denne artikel gør det ikke ud for en lægelig vurdering, de er udelukkende tilgængelige til oplysningsformål. Vi anbefaler, at du opsøger din tandlæge, hvis du oplever nogen af de nævnte symptomer.