Afhjælp tandkødsbetændelse

Sådan afhjælper du tandkødsbetændelse

Den generelle helbredstilstand er tæt forbundet med mundens tilstand. Faktisk kan dit almene velvære have en stor indflydelse på din munds sundhed.

Kan jeg afhjælpe tandkødsbetændelse?

Tandkødsbetændelse er en almindelig tilstand, men det betyder ikke, at du skal ignorere symptomerne og håbe på, at de forsvinder. Forebyggelse og lindring af ubehaget forbundet med tandkødsbetændelse begynder med at forstå tilstanden.

Tandkødsbetændelse viser sig som regel først i form af inflammation i tandkødet. Symptomerne kan være: tandkød, der er rødt, ømt eller hævet, blødende tandkød ved brug af tandbørste eller tandtråd, smerter ved tyggen eller generel følsomhed.

Hvis du oplever nogle af disse symptomer, kan du trøste dig med, at tandkødsbetændelse kan afhjælpes og forhindres i at opstå igen. Du bør tale med din tandlæge for at finde den bedste behandling af tandkødsbetændelse og lindring for dig – læs videre, hvis du vil vide mere om de muligheder, der er tilgængelige.

Tandkødsbetændelse og dit helbred

Som du muligvis har gættet, så spiller mundhygiejne en afgørende rolle i forebyggelse og behandling af tandkødsbetændelse. Brugen af en tandbørste med bløde børstehår to gange dagligt med en blid tandpasta som Zendium samt brugen af tandtråd hver dag er med til at holde munden sund.

Foruden en god mundplejerutine er det vigtigt at huske, at din generelle helbredstilstand også har indflydelse på den sarte balance i mundens sundhed. Vidste du for eksempel, at rygning og ureguleret diabetes også sætter deres spor i din mund? Jo mere, du belaster dit immunsystem, jo mere sandsynligt er det, at du kommer til at opleve problemer med din munds sundhed.

Hvis du passer på dit helbred i almindelighed og for eksempel holder op med at ryge, spiser en afbalanceret kost eller bliver tjekket hos lægen for diabetes, så er det også en hjælp til at passe på din mund.

Anbefalingerne i denne artikel gør det ikke ud for en lægelig vurdering, de er udelukkende tilgængelige til oplysningsformål. Vi anbefaler, at du opsøger din tandlæge, hvis du oplever nogen af de nævnte symptomer.

Afhjælp tandkødsbetændelse

Det er vigtigt at huske, at din generelle helbredstilstand også har indflydelse på den sarte balance i mundens sundhed.

Hvilke muligheder har jeg for behandling af tandkødsbetændelse?

Der findes ikke kun én behandling – hvilken behandling, din tandlæge anbefaler, afhænger af, hvor alvorlig din tandkødsbetændelse er. Hvis tandkødsbetændelsen bliver uoprettelig, kan det tænkes, at din tandlæge foreslår nogle af følgende behandlingsveje:

Professionel tandrensning: Målet med denne metode er manuelt at fjerne plak og tandsten fra tænderne over og under tandkødsranden. Fordelen ved at gå til tandlægen ses med det samme – derhjemme kan du ikke så godt børste dine tænder over tandkødsranden! Denne ikke-kirurgiske behandling er den almindeligste løsning, når det gælder lindring af smerter og ubehag i forbindelse med tandkødsbetændelse.

Medicin: Hvis tandkødet er så betændt, så en grundig rensning alene ikke løser problemet, kan din tandlæge også foreslå medicinering, for eksempel med mundskyl eller antibiotika. Målet er altid, at forbedre, forebygge og afhjælpe tandkødsbetændelse, så tænk over det, som din tandlæge mener er det bedste for dig.

Operation: Operation er langt den mest avancerede behandling af tandkødsbetændelse og muligvis den hurtigste vej til at undgå yderligere skade. Denne form for behandling af inflammation forårsaget af tandkødsbetændelse skal udføres af en tandlæge og vil kun blive brugt i alvorlige tilfælde. Selv om en operation kan synes at være en overraskende behandling af tandkød, så husk, at tandkødsbetændelse kan føre til paradentose og i sidste ende tandtab.

Hvordan kan du afhjælpe tandkødsbetændelse?

Tandkødsbetændelse kan som nævnt behandles hos tandlægen. Du kan også forebygge tandkødsbetændelse ved en god mundhygiejne og brug af en særlig tandpasta velegnet til at lindre eller forebygge tandkødsbetændelse.

Nu, hvor du ved, at der findes forskellige muligheder for at kurere tandkødsbetændelse, kan du fokusere på forebyggelse. Prøv Zendium BioGum-tandpasta udviklet specielt til mennesker med tandkødsproblemer. Den indeholder de samme enzymer og proteiner som munden, inklusive laktoferrin, et protein, der er kendt for sine lindrende egenskaber. Det er klinisk bevist, at ved hver børstning giver det ekstra styrke til at bekæmpe årsager til blødning og inflammation i tandkødet. Bed din tandlæge om at vise dig forskellige teknikker til brugen af tandbørste og tandtråd. Tandlægen kan give dig personlig vejledning i, hvordan du holder munden og tandkødet sundt, men i mellemtiden skal du sørge for at overholde dine daglige rutiner, så du holder tandkødsbetændelsen i skak.

*Baseret på undersøgelse af et repræsentativt udsnit af den franske befolkning på 2.249 mennesker, som blev spurgt om deres mundhygiejne. Undersøgelse udført af TNS i 2014.

Anbefalingerne i denne artikel gør det ikke ud for en lægelig vurdering, de er udelukkende tilgængelige til oplysningsformål. Vi anbefaler, at du opsøger din tandlæge, hvis du oplever nogen af de nævnte symptomer.