Tandkød spiller en rolle. Hævet, ømt tandkød er meget almindeligt, når det gælder følsomt tandkød. Læs mere om smerter i tandkødet og om, hvordan du undgår at have ondt i tandkødet.
Hvorfor har jeg ondt i tandkødet?
Hvis smerter i tandkødet ikke behandles ordentligt, kan det føre til dårlig ånde, ømt og blødende tandkød og i sidste ende paradentose. Dette skyldes hovedsageligt ophobning af plak på tænderne, så det er vigtigt, at du holder dine tænder og din mund sunde og rene.
At have ondt i tandkødet kan skyldes en række faktorer, inklusiv men ikke begrænset til:
For voldsom brug af tandbørste og tandtråd
Allerede eksisterende sygdom i tandkødet
Svækket naturligt forsvar i munden forårsaget af bakteriel ubalance
Irritation fra fødevarer med en ujævn overflade eller syreholdige fødevarer
Blister i munden som rammer op til 20% af befolkningen
Hormonelle forandringer under graviditeten
Rygning
Stress
Tandudstyr som bøjler eller tandproteser, som ikke passer ordentligt
Der kan altså være flere årsager til, at man har ømt tandkød. Hvis en eller flere af disse faktorer virker som sandsynlige årsager til dit ubehag, kan du overveje at ændre vaner. Bortset fra tandprotesen eller ortodontisk udstyr kan mange af disse årsager undgås, ved at have gode mundhygiejne-rutiner. Din tandlæge kan fortælle dig mere om sammenhængene mellem disse årsager og eventuelle smerter i tandkødet som resultat deraf.
Sådan behandler du hævet, ømt tandkød
Hvis du læser denne artikel, er der en vis sandsynlighed for, at du allerede kender nogle af de følgende symptomer. Hævet, dunkende og ømt tandkød, som bliver irriteret og endda bløder nemt, skal straks behandles af din tandlæge, men du kan selv gøre noget ved det smertefulde og ømme tandkød derhjemme, indtil tandlægen har tid til at se dig:
Børst dine tænder blidt efter alle måltider og mellemmåltider. Sørg for at bruge en tandbørste med bløde børstehår, som dem fra Zendium, da tandbørster med hårde børstehår kan risikere at irritere dit hævede og ømme tandkød.
Brug tandtråd hver dag. Giv dig tid til at sørge for, at du ikke går for hårdt til værks med tandtråden og irriterer tandkødet endnu mere.
Det er vigtigt at børste tænderne forsigtigt med en blød tandbørste og Zendium tandpasta. Suppler evt. i en kort periode med klorhexidin 0,1% mundskyld.
Sørg for at begrænse eller undlade brugen af tobak, så din krop får mulighed for at bekæmpe infektionen naturligt.
Husk: Opsøg din læge eller tandlæge, før du selv forsøger, at finde løsningen på et ømt tandkød.
Du har større chance for at undgå hævet og smertende tandkød, hvis du sørger for at holde mund og tandkød sunde.
Forebyggelse er den bedste behandling mod ømt tandkød!
Du har større chance for at undgå hævet og ømt tandkød, hvis du sørger for at holde din mund og dit tandkød sundt. Sørg for god mundhygiejne med tandbørste, tandtråd og regelmæssige besøg hos tandlægen. Prøv Zendium BioGum-tandpasta udviklet specielt til mennesker med tandkødsproblemer. Den indeholder de samme enzymer og proteiner som munden, inklusive laktoferrin, et protein, der er kendt for sine lindrende egenskaber. Det er klinisk bevist, at ved hver børstning giver det ekstra styrke til at bekæmpe årsager til blødning og inflammation i tandkødet. Få også renset dine tænder hvert halve år, eller som din tandlæge anbefaler, så de områder, der er svære at nå, får den fornødne opmærksomhed. Og endelig skal du sørge for, at dine helbredsundersøgelser omfatter test for diabetes, da det kan påvirke din munds sundhed på mere en én måde. Som du kan høre, er der altså rigtige mange ting, som du selv kan gøre for at undgå at få ondt i tandkødet.
Mundens sundhed har stor indflydelse på dit almene velvære, så det er vigtigt, at alle dele af din mund undersøges med jævne mellemrum. Det vil ikke kun hjælpe dig med at forebygge almindeligt forekommende tandproblemer, men en tur til tandlægen kan måske også kaste lys over underliggende helbredsproblemer.
*Baseret på undersøgelse af et repræsentativt udsnit af den franske befolkning på 2.249 mennesker, som blev spurgt om deres mundhygiejne. Undersøgelse udført af TNS i 2014.
Anbefalingerne i denne artikel gør det ikke ud for en lægelig vurdering, de er udelukkende tilgængelige til oplysningsformål. Vi anbefaler, at du opsøger din tandlæge, hvis du oplever nogen af de nævnte symptomer.